Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2019. 13:29:00
SUPER

Veganski obroci u menzama za sve

Uvedite veganske obroke u studentske menze, dobri su za sve, kažu iz udruge Prijatelji životinja

Veganska hrana dobra je za sve
Veganska hrana dobra je za sve (Prijatelji životinja)

Povodom Dana otvorenih vrata udruga, Prijatelji životinja organiziraju bogat i slastan program za sve koje zanima rad jedne od najaktivnijih udruga u Hrvatskoj. U četvrtak 16. 5. 2019. s početkom u 13 sati, ispred zagrebačkog Studentskog centra, svima će ponuditi degustaciju ukusnih veganskih jela, a na štandu Udruge do 20 sati moći će se potpisati peticija za uvođenje opcije veganskih obroka u javne institucije.

Već sljedeći dan, 17. 5. 2019. od 17 sati u prostoru Prijatelja životinja u Jurišićevoj 25, kreće projekcija dokumentarca „Live and Let Live" u kojemu se pojavljuju najveća imena pokreta za prava životinja kao što su Peter Singer, Tom Regan, Gary Francione i Melanie Joy, a film istražuje, kroz osobne priče šestero pojedinaca, naš odnos prema životinjama, povijest veganstva i etičke, ekološke i zdravstvene razloge koji potiču ljude na veganstvo. Slijedi ležerno druženje zaslađeno kolačima i palačinkama.

Kroz aktivnosti tijekom Dana otvorenih vrata svi su dobrodošli upoznati se s radom udruge Prijatelji životinja i saznati kako pomoći volontiranjem, donacijom i na druge načine. No zbog velikog zanimanja studenata za proširenje jelovnika u menzama na veganske obroke, naglasak ovogodišnjih Dana otvorenih vrata upravo je na apelu na nadležne institucije da omoguće osnovno pravo na obrok po izboru, kako u studentskim restoranima tako i u školama i vrtićima. Naime, u posljednjih deset godina broj vegana drastično se povećao i u Hrvatskoj i svijetu, no ponuda u studentskim restoranima i drugim javnim institucijama kritično izostaje.

Stoga Prijatelji životinja ističu da bi se uvođenjem veganskih obroka u menze zadovoljila potreba za zdravim obrokom svih studenta koji se hrane veganski zbog životinja, zdravlja i okoliša, onih koji su alergičari i dijabetičari i svih onih koji povremeno žele veganski obrok jer su biljne namirnice prikladne za sve, neovisno kako se hrane. Veganska prehrana zdravija je i jednako ukusna kao i prehrana koja sadrži namirnice životinjskog podrijetla, dok su veganski obroci povoljniji od onih s namirnicama životinjskog podrijetla, a priprema je jednostavnija. Mnoge namirnice koje se nabavljaju za potrebe menze ionako su veganske i mogu se od njih napraviti odlična jela.

U udruzi Prijatelji životinja navode da pri uvođenju veganskih obroka stoje na raspolaganju studentskim restoranima svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom na području veganske prehrane, kao i s kuharima i nutricionistima s kojima surađuju. Smatraju važnim da studenti imaju priliku i poticaj hraniti se zdravije i održivije, a na taj način pokazuje se i briga za okoliš i zdravlje studenata.

„Nema razloga da u 21. stoljeću zbog izbora prehrane ijedan student ili učenik bude gladan i zakinut za osnovno pravo izbora vrste obroka", kažu Prijatelji životinja u pozivaju sve na potpisivanje peticije i degustaciju veganskih jela. Peticija se može potpisati i na www.prijatelji-zivotinja.hr.

14.05.2019. 13:29:00
http://metro-portal.hr/veganski-obroci-u-menzama-za-sve/118451/