« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Većina zaposlenih svakodnevno pod stresom

Stresu na radnom mjestu svakodnevno je izloženo 78 posto zaposlenih, najčešći izvor stresa su nadređeni, a 'uredski bijes' postaje ozbiljan problem.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

stres

,

zaposleni

,

prekovremeni rad

Nadređeni su izvor stresa za dvije trećine ispitanika, a slijede velika količina posla i rokovi. Njegove najčešće posljedice su poremećaj sna, izostanak i promjena posla, ponovni početak pušenja te pojačano pijenje alkohola i konzumacija slatkiša i grickalica.

Žene češće od muškaraca smatraju da su pod stresom, a prema djelatnosti najviše su pogođeni zaposleni u prehrambenoj industriji, izdavaštvu, i financijama. Najmanje se pak živciraju zaposleni u farmaceutici, drvnoj i papirnoj industriji te u umjetnosti i dizajnu.

Stres na radnom mjestu najviše doživljavaju ispitanici na pozicijama višeg i srednjeg menadžmenta, a najmanje pripravnici.

Čak 71 posto ispitanika smatra da je uredski bijes sve češći i ozbiljniji problem. Takvo mišljenje najviše je zastupljeno među administrativnim radnicima, a najmanje među pripravnicima.

Bijes na radnom mjestu rijetko se primjereno kazni 

Kada se razbjesne na poslu ispitanici različito reagiraju. Najveći broj uspjeva se kontrolirati. Podjednako muškarci i žene (njih 47 posto) povuku se kako bi se ohladili, a u takvim situacijama 44 posto muškaraca te 37 posto žena psuje. Žene puno češće zaplaču nego muškarci, kaže se u istraživačkom izvještaju.

Među ispitanicima koji su na radnom mjestu izgubili kontrolu, razbjesnili se i sl., dvije trećine je prošlo bez posljedica.

Od ispitanika koji su ipak morali snositi posljedice njih 60 posto dobilo je usmeno upozorenje, 15 posto otkaz, a 6 posto ih je moralo nadoknaditi materijalnu štetu. Među ostalim posljedicama su smanjenje plaće, degradacija, mobbing i loša atmosfera na poslu.

S obzirom na poziciju u tvrtci bez posljedica u najvećem postotku su prošli savjetnici, dok je otkaz dobilo najviše ispitanika na pozicijama visokog menadžmenta.

Prekovremeni rad najčešće velik izvor stresa 

Kao rješenje za smanjenje stresa na radnom mjestu, anketirani su u najvećoj mjeri naveli potrebu veće usmjerenosti poslodavca na njihov profesionalni razvoj. Slijede oni koji smatraju da bi pomogao pravovremeni odlazak s posla.

Od ostalih rješenja ispitanici su naveli priznanje za obavljen posao, potrebu postojanja kućnog reda, priliku da ih se sasluša, više kraćih odmora tijekom radnog dana te bolju atmosferu i međuljudske odnose. (HINA)

08.08.2008. 13:47:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh