« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Kakvu to brazilsku govedinu uvozimo?

Vrijeme je da se istraže kanali dolaska sumnjivog zamrznutog mesa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

govedina

,

uvoz hrane

,

zamrznuto meso

,

udruga Baby beef

,

Toni Raič

,

Zvonimir Nemet

Udruga za uzgoj i tov junadi Baby beef, koja okuplja najjače hrvatske uzgajivače stoke, sa sastanka na Kalniku zatražila je od nadležnih državnih tijela provjeru uvoza brazilske govedine koja se na tržištu prodavala kao junetina.

Udruga je poručila državnoj vlasti - Ministarstvu poljoprivrede, Vladi, Saboru i Predsjedniku RH - da se pokrene hitna provjera legalnosti prometa uvezenih količina govedine i junetine i putove potrošnje mesa, kako bi se otkrilo tko je odgovoran za aferu s uvozom brazilske govedine koja se kao junetina prodavala na tržištu i nudila u ugostiteljstvu umjesto da završi u industrijskoj preradi.

Predsjednik i tajnik udruge Toni Raič i Zvonimir Nemet smatraju da je uvoz takvoga mesa upitne sljedivosti, odnosno da ne zadovoljava kriterije porijekla uzgoja, identifikacijskog broja i starosti životinje.

Takav je uvoz, smatraju, doveo do poremećaja na tržištu junećeg mesa i izazvao gubitke od 2500 kuna po svakom domaćom junetu.

Udruga Baby beef od institucija traži i pokriće troškova za gubitke u drugom kvartalu ove godine, kao i konačnu primjenu tržnog reda za juneće meso, koji je na snagu trebao stupiti 1. srpnja. (HINA)

07.08.2008. 15:01:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh