« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ANKETA:

Većina Slovenaca za prihvaćanje arbitražnog sporazuma

Prema anketi koju je provelo ljubljansko Delo, arbitražni sporazum podržava 52 posto Slovenaca

arbitražni sporazum Slovenija referendum
arbitražni sporazum Slovenija referendum (Wikipedia)
Više o

Delo

,

arbitražni sporazum

,

slovenija referendum

,

referendum arbitražni sporazum

Većina slovenskih građana naklonjena je potvrđivanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na referendumu koji se održava 6. lipnja, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo.

Prema anketi provedenoj prošloga tjedna na 400 ispitanika, na referendumu bi arbitražni sporazum podržalo 52 posto sudionika ankete, 24 posto bi glasovalo protiv, a 24 posto se još nije odlučilo.

U anketi Dela provedenoj prije mjesec dana, za potvrđivanje sporazuma izjasnilo se 50 posto ispitanika. Na referendumu, koji se održava u nedjelju 6. lipnja, slovenski građani odgovarat će na pitanje jesu li za ili protiv da arbitražni sporazum dviju država, koji predviđa da granični prijepor riješi peteročlano Arbitražno vijeće, postane važeći.

Slovenski parlament je arbitražni sporazum već ratificirao, no vladajuće stranke i oporba odlučile su da se o tom pitanju naknadno izjasne građani na referendumu sa zakonskom snagom koji je za vladu obvezujući. Da će "sasvim sigurno" izići na referendum izjavilo je 39,6 posto ispitanika u anketi Dela, 23 posto da će "vjerojatno" izići na referendum, dok se ostali ne namjeravaju odazvati na referendum

Vodeći slovenski list navodi da se prema odgovorima u vezi s izlaskom na referendum koje su pokazale slične ankete prije prijašnjih referenduma, može očekivati da će na referendum o arbitražnom sporazumu izaći otprilike trećina registriranih birača s pravom glasa. Rezultat referenduma nije vezan uz broj, odnosno postotak izišlih na referendum. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 11:04:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh