« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
EDUKACIJA O EU

Većina Hrvata ipak za ulazak u EU

Argument za ulazak u EU poput onog "dobit ćemo pare" ne bi smio biti glavni, smatra Vesna Pusić

Europska unija
Europska unija (Shutterstock)
Više o

Europska unija

,

referendum

,

EU

Referendum za ulazak Hrvatske u EU uspio bi da se održava ovih dana, a od ukupno izašlih 62 posto bi se opredijelio za EU, 33 posto bi bilo protiv, a pet posto neodlučnih prema najnovijoj anketi "Pulsa", izvijestio je državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković na okruglom stolu "Edukacija o EU" što ga je u Novinarskom domu upriličila nevladina udruga Forum za slobodu odgoja.

"Takvi rezultati ankete jesu odlični, no prava anketa bit će referendum", kazao je Plenković izražavajući uvjerenje da će Hrvatska tijekom 2012. to i organizirati, odnosno biti članica EU. Napominjući kako su hrvatski građani pomalo razočarani zbog toga što taj proces predugo traje, naveo je da hrvatska Vlada i ministarstvo vanjskih poslova čine sve da što objektivnije informiranju građane, od EU fondova do EU kao zajednice vrijednosti i pravnog okvira. Apelirao je na Hrvatsku televiziju, koja je uz Internet, glavni izvor informiranja građana o EU, da toj temi dade više pozornosti napominjući kako u Hrvatskoj ne bi smjeli biti samo pasivni primatelji informacija o EU. "Tu dolazi do izražaja rad nevladinih udruga kakva je i Forum za slobodu odgoja", dodao je.

"Važno je da se ne govori samo o novcu kojeg donosi EU nego i dugoročnim učincima ulaska u eu-integracije", kazao je Paolo Berizzi, voditelj sekcije za politiku, ekonomiju i informiranje Delegacije EU.

Rad nevladinih udruga i ministarstva vanjskih poslova kroz organizaciju raznih seminara, natjecanja i kvizova znanja o EU pohvalila je i savjetnica hrvatskog predsjednika za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš, ali i dodala kako to nije dovoljno bez uvođenja obavezne edukacije o Europskoj uniji u osnovne i srednje škole.

Tiskani i elektronički mediji bi pak, smatra Vrabec-Mojzeš, trebali dati znatno veći doprinos informiranju građana o EU, a riješiti se stereotipa i zabluda kojima su skloni samo da bi dokazali da su nacionalno osvješteno glasilo, kazala je dodajući kako bi veći doprinos trebala bi dati i crkva u Hrvatskoj zna li se da Vatikan snažno podupire ulazak naše zemlje u EU.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU, naglasila je kako argument za ulazak u EU poput onog "dobit ćemo pare" ne bi smio prevladati. Najvažnijim smatra prihvaćanje mišljenja da za sve javne poslove treba "položiti račune", kao i prihvaćanje stabilnosti i trajnosti institucija i trajnog mira što donosi EU. "Upravo mi u Hrvatskoj, gdje je gotovo svaka generacija proživjela neki rat, imamo snažnu svijest o važnosti tog momenta i to donosimo u EU", dodala je.

Referendum za ulazak Hrvatske u EU uspio bi da se održava ovih dana, a od ukupno izašlih 62 posto bi se opredijelio za EU, 33 posto bi bilo protiv, a pet posto neodlučnih.

Predsjednica Foruma za slobodu odgoja Vesna Mihoković-Puhovski naglasila je kako se u Forumu snažno zalažu za uvođenje edukacije o EU u hrvatski obrazovni sustav za što su izradili i smjernice, a kroz projekt "Edukacija o EU", što ga financira IPA Info 2008. sa 37.500 eura, su, uz ostalo, dodatno obrazovali i stotinjak profesora koji će hrvatskim učenicima govoriti o EU. U tome će im, kako je rečeno, pomoći i knjiga Tamare Puhovski "Europska unija i kako poučavati o njoj" za nastavnike koji žele učenicima predstaviti, objasniti i kritički obraditi pojmove kao što su Europa, Balkan, pristupanje EU, europske institucije i politike, budućnost EU, europski indentitet i slično.

"Važno je da se ne govori samo o novcu kojeg donosi EU nego i dugoročnim učincima ulaska u eu-integracije", kazao je Paolo Berizzi, voditelj sekcije za politiku, ekonomiju i informiranje Delegacije EU napominjući kako će ulaskom u EU hrvatski državljani dobiti i "europsko državljanstvo". O svojim iskustvima u informiranju o EU govorile su Jela Razpotnik iz Založbe Rokus Klett iz Slovenije i Radmila Radić Dudić iz Građanske inicijative iz Srbije, a bilo je riječi i o nasljeđu političkog obrazovanja i EU u školskim klupama. (hina/metro-portal)

05.11.2010. 16:14:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    opotuno
    07.11.2010. 08:17
    koja laz , gdje je to provedena ta anketa u hrvatskoj!? mogu reci da ne poznam nijednu osobu koja bi rekla da je za EU osim ovih nasih vrlih politicara i poduzetnika a zns se zasto
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh