« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SUĐENJE

Mravak dopunio obranu od optužbi za fiktivno zapošljavanja Rade Buljubašića

Mravaka se tereti da je Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan, čime je HEP oštećen za gotovo 700 tisuća kuna

Ivan Mravak
Ivan Mravak (Boris Kovačev/CROPIX)

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak danas je na zagrebačkom Županijskom sudu dopunio svoju obranu u odnosu na optužbe da je povratnika iz Australije Radu Buljubašića fiktivno zaposlio u HEP-u, iako je zapravo radio u središnjici HDZ-a.

Mravaka se tereti da je Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan, čime je HEP oštećen za gotovo 700 tisuća kuna. Inače riječ je o jedinom kaznenom postupku koji protiv bivšeg šefa HEP-a ne vodi USKOK nego zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Po riječima njegova odvjetnika Branka Šerića Mravak je ostao pri prvom iskazu u kojem je negirao sve optužbe, a pred istražnom sutkinjom Jadrankom Mandušić iznosio je tek neke dopune.

Neslužbeno se doznaje da je Mravak tvrdio da je cijeli slučaj bio u nadležnosti tvrtke HEP Proizvodnja te da on kao predsjednik uprave nije mogao voditi računa o svih 14 tisuća zaposlenika. Osim Mravaka, za zlouporabe položaja i ovlasti u ovom su slučaju optuženi i Aleksandar Bernik, Željko Dorčić, Antun Crnić i Mladen Beljo koji su obranu iznijeli krajem prošle godine, kada se na sudu prvi puta pojavio i Mravak.

Nakon slučaja "Buljubašić" Mravak je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom HEP oštetio za 600 milijuna kuna prodajom struje TLM-u po cijeni jeftinijoj od tržišne. Potom je osumnjičen za pokušaj primanja dva milijuna eura mita za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani. USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto.

Nakon niza optužbi Mravak je odlučio surađivati s USKOK-om pa je 21. listopada, poslije pet mjeseci, pušten iz zatvora u Remetincu. Osim o aferama u kojima je bio izravno umiješan Mravak je, po riječima svog branitelja, svjedočio i o nekim drugim slučajevima poput afere "Fimi media" u kojoj se istražuje na koji je način izvlačen novac iz nekoliko javnih tvrtki i ministarstava. U šezdeset sati snimljenog iskaza Mravak je pred USKOK-ovim istražiteljima, kako se neslužbeno doznaje, teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera, šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića, ali i neke ministre. Nakon toga je dobio i policijsku zaštitu, a njegov odvjetnik Šerić kaže da je razlog za takvu mjeru bila policijska procjena da je ugrožena sigurnost njega ili njegove obitelji. (hina/metro-portal)


05.11.2010. 17:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh