« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BMI POD KONTORLOM

Veća težina, manja mentalna sposobnost

Što je broj kilogrmama veći, tvrde istraživači, to su vaše kognitivne sposobnosti u kasnim godinama slabije

pretilost težina kilogrami debljanje
pretilost težina kilogrami debljanje (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljanje

,

indeks tjelesne mase

,

Henry Fonda

Starije žene koje se nadaju da će sačuvati umnu bistroću svakako bi trebale držati pod kontrolom brojku koja se prikazuje kad stanu na vagu jer je prema novom istraživanju nagomilavanje kilograma usko povezano s moždanom funkcionalnošću. Sa svakim povećanjem težine smanjuje se kvaliteta mentalnih vještina, objašnjava dr. Diana Kerwin sa Sveučilišta Northwestern iz Chicaga.

„Ono što smo otkrili jest to da je pretilost sama po sebi neovisan čimbenik rizika od slabljenja kognitivnog funkcioniranja", rekla je Kerwin. Ona je analizirala podatke „Inicijative za žensko zdravlje", istraživanja o zdravlju i umiranju starijih žena u SAD-u koje je još uvijek u tijeku. Usporedila je indeks tjelesne mase odabranih žena, standardizirane mjere za pretilost i težine kojima se služe liječnici i istraživači, s rezultatima testova mentalne oštrine koje su žene morale riješiti.

>> Debeli ljudi manje se seksaju

Testiralo se pamćenje, sposobnost apstraktnog poimanja, vještina kreativnog pisanja, te prostorno-vremenske orijentacijske vještine. Žene su bile u dobi između 65 i 79 godina. Kod svake od njih 8,754 povećanje za jednu jedinici u smislu indeksa tjelesne mase značilo je lošiji rezultat na testovima, piše Kerwin s kolegama u časopisu Američkog gerijatrijskog društva (Journal of the American Geriatric Society).

>> Pretile osobe imaju manji mozak

Povećanje težine zaista je imalo negativne učinke, uvjerava Kerwin dodajući da nije važno imate li ili nemate dijabetes i visok krvni tlak - povećanje težine treba kontrolirati jer sasvim je jsano da je ono rizični čimbenik opadanja mentalnih sposobnosti. Kerwin sad istražuje ima li položaj masnoće na tijelu (struk, bokovi) ikakve veze s opisanim problemom.

15.07.2010. 08:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh