« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZAŠTITNE PREPORUKE

Milinović savjetuje: Izbjegavajte sunce i pijte puno vode

Ministar Milinović pozvao je članove obitelji, prijatelje, susjede da češće kontaktiraju s osobama za koje znaju da bi mogle zatrebati pomoć tijekom vrućina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

zaštita

,

Sunce

,

Darko Milinović

,

savjeti

,

vrućine

S obzirom na to da je val vrućina zahvatio Hrvatsku, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izdao je preporuke kako bi se u građana, a posebice ugroženih skupina, kao što su starije osobe, kronični bolesnici i bolesnici od kardiovaskularnih bolesti te djeca, smanjio negativan meteorološki učinak.

>> Šest osvježavajućih pravila za pakleno vruće dane

Svakako valja izbjegavati izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, a ako je prijeka potreba za izlaskom, važno je pravilno se zaštititi kapom, rupcem ili šeširom te oči sunčanim naočalama.

Vrlo je bitno redovito piti potrebnu količinu vode, i to do 2,5 litre, a svakako treba izbjegavati gazirana pića i alkohol. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela, a prednost dati kuhanu povrću, voću, salatama i ribi.

Također je bitno nadoknađivati tekućinu laganim varivima, juhama i čajevima Prostore u kojima se boravi potrebno je zaštititi od izravna djelovanja sunca zasjenjivanjem. Pojavi li se glavobolja, mučnina, vrtoglavica, a posebice dehidracija, to su znaci za uzbunu, kad treba starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb te obvezno posavjetovati s izabranim liječnikom opće medicine ili nazvati najbližu hitnu medicinsku pomoć.

>> Preživite vruće dane bez klima uređaja uz malo domišljatosti

>> Zaštitite laptope i mobitele od vrućina

Kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisane lijekove i pripravke, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi, ističe se u preporukama ministarstva zdravstva. Ministar Milinović pozvao je članove obitelji, prijatelje, susjede da češće kontaktiraju s osobama za koje znaju da bi mogle zatrebati pomoć. To im, ističe, može spasiti život. (hina/metro-portal)

15.07.2010. 12:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh