« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
EARLY BIRD

Već se traže sezonski poslovi

Ove godine turistička kampanja, ali i sezona kreću ranije nego inače, pa tako i potraga za sezonskim poslovima

Potraga za sezonskim poslovima već je počela
Potraga za sezonskim poslovima već je počela (Arhiva)
Više o

ugostiteljstvo

,

sezonski poslovi

,

rad na brodu

,

ponuda sezonskih poslova

Jesu li građani već krenuli u potragu za poslom koji je raditi tijekom toplijih mjeseci, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika (46%) već se javlja na oglase za sezonske poslove. Kako kaže jedan od ispitanika, 'najbolji se sezonski poslovi oglašavaju upravo sada', a drugi ističe kako je svoje radno mjesto već 'rezervirao': „Već sam sve dogovorio i samo čekam datum za odlazak koji je krajem 4. mjeseca".

Ispitanike najviše zanimaju poslovi spasioca, konobara, rad na brodu ili u poljoprivredi, a ima i onih kojima je potraga za sezonskim poslom tek jedan segment potrage za poslom općenito. „Dobrodošao je bilo kakav posao u kampu i na plaži, budući da sam spasioc, ali prihvaćam i sve ostale vrste sezonskih poslova", zaključuje jedan od ispitanika.

Sezonski poslovi ne zanimaju 21% ispitanika, uglavnom zato jer traže posao u struci ili onaj koji će raditi tijekom cijele godine. „Imam ženu i dijete i ne mogu ih na tako dugo vrijeme napustiti", objašnjava jedan od ispitanika.

Da za traženje sezonskog posla ima vremena, smatra 16% ispitanika. Neki od njih zasada samo prate oglase ili se usmeno raspituju o potencijalnim poslovima, ali još se ne javljaju na oglase. Drugi pak potrazi za sezonskim poslom namjeravaju aktivno pristupiti jedino ako ne pronađu posao koji mogu raditi na dulje vremensko razdoblje.

Sezonski poslovi ne zanimaju 11% ispitanika, jer već imaju posao. „Samohrani roditelj, sezonski posao mi ne odgovara, tj. sve kombinacije u kojima propuštam djetetova tri glavna obroka ne dolaze u obzir", kaže jedan od ispitanika.

Najmanje ispitanika, njih 6%, navodi neke druge razloge. To su ispitanici koji smatraju da od potrage za sezonskim poslovima 'nema koristi' jer 'i za sezonski posao treba imati vezu'.

Voditelj prodaje i odnosa s klijentima MojPosao portala, Marko Oltean, komentira rezultate istraživanja: „Iz godine u godinu primjećujemo sve veći broj poslodavaca koji se uključuju u našu akciju 'Poslovi u turizmu' čiji je cilj povećanje mobilnosti na tržištu rada. Rezultati istraživanja su očekivani budući da je internet kao regrutacijski kanal postao primarno mjesto ponude i potražnje i pri sezonskom poslovima. Ujedno poslodavci prepoznaju potrebu za stručnim sezonskim osobljem pa ih svake godine traže sve ranije. Također očekujemo još bolju sezonu budući da je 2012. ispunila sva očekivanja"

15.01.2013. 12:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh