« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

Važno je prijavljivati nuspojave lijekova

Lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni su, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće, no uz njihovu primjenu mogu se javiti nuspojave

Prijavite nuspojave
Prijavite nuspojave (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

nuspojave

,

HFD

,

HALMED

Kampanja, koju HALMED i HFD provode drugu godinu zaredom, odvijat će se putem društvenih mreža do 23. studenog, u sklopu Europskog tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave.

Ove je godine Europski tjedan usmjeren na poticanje prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova zabilježene u dojenčadi i djece te tijekom trudnoće i dojenja.

U provedbi kampanje sudjeluju 32 regulatorna tijela za lijekove iz Europske unije i svijeta.

Lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni su, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće, no uz njihovu primjenu mogu se javiti nuspojave.

Stoga HALMED poziva zdravstvene radnike i pacijente, kao i roditelje, skrbnike i trudnice, da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene lijeka.

Pacijenti, odnosno roditelji i skrbnici, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u na neki od sljedećih načina: putem mobilne aplikacije HALMED (App Store, Google Play), putem online aplikacije ili slanjem ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.

Svaka prijava pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najsigurniji mogući način.

Praćenjem nuspojava hrvatskim pacijentima neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje.

Europski tjedan svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave uspostavljen je u sklopu EU projekta Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE) Joint Action.

U provođenju kampanje sudjeluje i Uppsala Monitoring Centre, suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije koji vodi Svjetsku bazu nuspojava.

24.11.2018. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh