Važnije je kada jedete, nego što i koliko?
Ispitanici koji su doručkovali 90 minuta kasnije i večerali 90 minuta ranije no inače izgubili dvostruko više masnoća od ispitanika u kontrolnoj grupi
Mršavljenje nije toliko jednostavna stvar kao što se čini - jedem manje, pa se kilogrami tope. Naime, nije važno samo što i koliko se jede, već i kada.
Studija provedena na Sveučilištu Surrey pokazala je da je za topljenje masnoća u tijelu vrlo bitno kada se jede. Novitet je da doručak treba biti nešto kasnije, nego što se dosad savjetovalo. Osim doručka, promijenjeno je i vrijeme večere, no ona bi trebala biti ranije.
Istraživanje je trajalo 10 tjedana tijekom kojih su ispitanici bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa morala je pomaknuti doručak za 90 minuta kasnije, a večeru za 90 minuta ranije. Druga grupa nije uvodila promjene u raspored jedenja. Svi su bili podvrgnuti krvnim testovima prije i na kraju studije.
Ispostavilo se da su ispitanici koji su doručkovali 90 minuta kasnije i večerali 90 minuta ranije no inače izgubili dvostruko više masnoća od ispitanika u kontrolnoj grupi. Osim toga, apetit im se smanjio.
"Iako je studija mala, ukazuje na to da bezbolnim preinakama u prehrani, odnosno samo u rasporedu obroka, možemo puno toga postići kada je u pitanju gubljenje kilograma.
To donosi brojne benefite za zdravlje - prevenira dijabetes, pretilost i kardiovaskularne bolesti", poručuje voditelj studije dr. Jonathan Johnston.
Novi komentar