« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Važnije je kada jedete, nego što i koliko?

Ispitanici koji su doručkovali 90 minuta kasnije i večerali 90 minuta ranije no inače izgubili dvostruko više masnoća od ispitanika u kontrolnoj grupi

Doručkujte kasnije, večerajte ranije
Doručkujte kasnije, večerajte ranije (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

obroci

,

doba dana

Mršavljenje nije toliko jednostavna stvar kao što se čini - jedem manje, pa se kilogrami tope. Naime, nije važno samo što i koliko se jede, već i kada.

Studija provedena na Sveučilištu Surrey pokazala je da je za topljenje masnoća u tijelu vrlo bitno kada se jede. Novitet je da doručak treba biti nešto kasnije, nego što se dosad savjetovalo. Osim doručka, promijenjeno je i vrijeme večere, no ona bi trebala biti ranije.

Istraživanje je trajalo 10 tjedana tijekom kojih su ispitanici bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa morala je pomaknuti doručak za 90 minuta kasnije, a večeru za 90 minuta ranije. Druga grupa nije uvodila promjene u raspored jedenja. Svi su bili podvrgnuti krvnim testovima prije i na kraju studije.

Ispostavilo se da su ispitanici koji su doručkovali 90 minuta kasnije i večerali 90 minuta ranije no inače izgubili dvostruko više masnoća od ispitanika u kontrolnoj grupi. Osim toga, apetit im se smanjio.

"Iako je studija mala, ukazuje na to da bezbolnim preinakama u prehrani, odnosno samo u rasporedu obroka, možemo puno toga postići kada je u pitanju gubljenje kilograma.

To donosi brojne benefite za zdravlje - prevenira dijabetes, pretilost i kardiovaskularne bolesti", poručuje voditelj studije dr. Jonathan Johnston. 

30.08.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh