« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OŠTRA ZIMA

Val polarne hladnoće odnosi živote u srednjoj i istočnoj Europi

Val hladnoće, koji se polako osjeća i u Hrvatskoj, je u zemljama srednje i istočne Europe odnio 22 ljudska života

Fotografija vijesti
Više o

zima

,

snijeg

,

smrzavanje

,

velika hladnoća

,

Europa

,

led

,

polarna hladnoća

Val hladnoće koji je proteklih dana zahvatio zemlje srednje i istočne Europe odnio je 22 žrtve, javljaju svjetske agencije u ponedjeljak, javlja Hina.

U Poljskoj se temperatura na jugoistoku zemlje spustila 27 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, a proteklog je vikenda od hladnoće umrlo desetero ljudi, priopćila je poljska policija. Od početka zime u toj je zemlji umrlo 46 osoba, od kojih 22 u siječnju, 19 u prosincu i sedam u studenome, po istom izvoru.

"Žrtve su uglavnom beskućnici, osobe pod utjecajem alkohola i starije osobe", rekla je glasnogovornica poljske policije Grazyna Puchalska. Sljedećih dana u Poljskoj će se zadržati tako niske temperature, najavljuju meteorolozi.

Val sibirske hladnoće obrušio se i na Bugarsku, gdje su rano jutros izmjerena 24 stupnja ispod ništice, a mediji javljaju o petero poginulih u snježnoj mećavi koja je prošlog tjedna pogodila zemlju. Najniže su temperature izmjerene u ponedjeljak ujutro u Čirpanu, na jugu Bugarske, i u Sevlijevu u srednem dijelu zemlje, izvijestili su meteorolozi koji sljedećih dana najavljuju još niže temperature.

U ponedjeljak je 170 škola u zemlji bilo zatvoreno, među kojima 129 zbog epidemije gripe, a 44 zbog nedovoljnog grijanja, priopćilo je bugarsko ministarstvo prosvjete. Luka Varna bila je u ponedjeljak zatvorena zbog snažnoga sjevernog vjetra.

U Srbiji, koja ima velikih teškoća zbog obilnog snijega, tri su osobe umrle od studeni, a za dvjema se još traga. U 14 općina proglašeno je izvanredno stanje. U Beogradu i u Novome Sadu jutros je izmjereno devet stupnjeva ispod ništice, a najhladnije je bilo u Kragujevcu, 21 stupanj ispod ništice. Obilan snijeg uzrokuje teškoće u prometu i opskrbi električnom energijom, a čišćenje snijega otežava snažan vjetar.

Tri osobe smrznule su se u Litvi, a jedna u Češkoj, objavile su tamošnje policije u ponedjeljak.

Niske temperature izmjerene su i u Austriji, gdje meteorolozi najavljuju studen do kraja tjedna zbog zadržavanja hladnog zraka iz zapadnog Sibira nad Europom.

Na sjeverozapadu Italije pale su velike količine snijega. U okolici Torina palo je gotovo 20 centimetara snijega, zbog čega su danas ondje zatvorene škole, pišu talijanski mediji.

Na ruskoj crnomorskoj obali zbog obilnog snijega 18.000 ljudi ostalo je bez struje, a zatvorene su i neke zračne luke.

30.01.2012. 14:32:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh