« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
NEMA PREDAJE

Kako se prirodnim načinom boriti protiv alergije na pelud

Isprobajte sedam prirodnih metoda suzbijanja simptoma alergija na pelud

Jeste li alergični na pelud?
Jeste li alergični na pelud? (Shutterstock)
Više o

alergije

,

pelud

,

alergeni

,

eterična ulja

,

čaj od koprive

,

alergija na pelud

,

lijek za alergiju

Uskoro nam dolazi dugoočekivano proljeće. Većina nas se veseli, ali mnogima pada mrak na oči jer pate od alergija na pelud. Za njih proljeće nije niti malo romantičano ni ugodno. Većina njih je već na lijekovima, pumpicama koji, ruku na srce, često ne obavljaju svoj posao kako treba. Ako ste među onima koji misle da im nema spasa, razmislite ponovo. U prirodi postoji solidan broj alternativa umjetnim kemijskim supstancama kojima ublažavate simptome alergija. Mi ćemo vam navesti samo nekoliko opcija:

Prvo, započnite s prehranom. Iako su alergeni vanjski čimbenik, problem je u tome kako naše tijelo reagira na njih. ako je vaše tijelo puno klasičnih alergena iz hrane, vaš imunološki sustav će burno reagirati i na vanjske alergene. Smanjite unos pšeničnih proizvoda, prorijedite konzumaciju mliječnih proizvoda, smanjite šećer.

Žlica meda. Odaberite med pčela koje žive u vašem području. U teoriji, konzumiranje meda je nešto poput imunoterapije, baš kao što alergičari u sebe unose male doze alergena kako bi smanjili preosjetljivost na njih. Kako pčele skupljanu nektar iz cvijeća nesvjesno pokupe i peludne čestice koje završe u medu i na taj vam način omogućuju homeopatsku imunoterapiju.  Med je sjajan za prevenciju alergijskih reakcija.

Vitamin C i kvercetin. Spomenuti je vitamin vrlo snažan antioksidans i stabilizator mastocita koji ispuštaju histamin kad dođu u kontakt s alergenima: histamin u krvotoku je uzrok simptoma kao što su iritacija očiju, kihanje, curenje iz nosa. Vitamin C smanjuje reaktivnost mastocita i na taj način ublažuje simptome alergije, a kvercetin, moćni flavonoid (ima ga u voću, povrću naročito lisnatom), pojačava djelovanje vitamina C. na prvi znak alergije uzmite 1500 miligrama vitamina C i 500 miligrama kvercetina.

Čaj od koprive. Dok je u zemlji žari, ali u obliku čaja je zdrava i vrlo korisna kad su alergije u pitanju.

Ispiranje nosnica. Sezonske alergije uzrokovane su alergenima u obliku peludi biljaka koje su u cvatu: Ti alergeni često ostaju zarobljeni u nosu. pelud tada potiče upalnu reakciju koju nazivamo alergijom. Jedna od načina da se ublaže simptomi je i ispiranje nosa slanom vodom.

Para eteričnih ulja. Stavite vodu u posudu i neka se zagrije do točke vrenja: Ugasite vatru, u vodu ukapajte četiri kapi ulja eukaliptusa, jednu do dvije kapi ulja čajevca i tri kapi ulja ružmarina. Glavu približite vodi, prekrijte je većim ručnikom i udišite paru pet do deset minuta.

Ne otpisujte akupunkturu. Akupunktura može biti učinkovita. Kad se primjenjuje lokalno zaista ublažava simptome nazalne i sinusne upale koje su izvor neugode svakome tko je alergičan.

26.04.2013. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh