« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
DRASTIČNE MJERE

Uvodi se univerzalna kutija za sve marke cigareta

Sve marke cigareta u Velikoj Britaniji uskoro bi se mogle prodavati u istoj, univerzalnoj kutiji, EU razmatra slične mjere

Cigarete
Cigarete (Free Digital Photos)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

prestanak pušenja

,

cigarete ubijaju

Britanska vlada u srijedu će, na tzv. "No Smoking Day", predstaviti novi paket zakona u borbi protiv pušenja. Cigarete bi se, prema nacrtu zakona, u budućnosti trebale prodavati u istoj, univerzalnoj kutiji, a u planu je i smanjenje prodajnog prostora za duhanske proizvode u trgovinama, piše The Independent.

Iako je bilo predviđeno da veličina police s cigaretama ne smije biti veća od 1500 kvadratnih centimetra, lobisti duhanske industrije uspjeli su se izboriti za nešto bolje uvjete, odnosno 15.000 kvadratnih centimetra. Odluku drastičnom ne smatraju samo proizvođači cigareta, već i predstavnici zdravstvenih organizacija koji strahuju da će "skrivanje" cigareta samo povećati želju mladih za "zabranjenim voćem".

Najkontroverznija odluka odnosi se na univerzalna pakiranja. Cigarete se, doznaju britanski mediji, na Otoku više neće prodavati u prepoznatljivim kutijama s logotipovima proizvođača, nego u jednom propisanom pakiranju prepunom porukama upozorenja o štetnosti pušenja.

Očekuje se da će duhanska industrija poduzeti pravne korake protiv univerzalnih kutija, ali "nema naznaka da će zaustaviti provođenje zakona", piše Financial Times. Na kutijama će, uz logo proizvođača, biti zabranjene reklamne poruke koje idu u korist pušenju.

Istraživanja pokazuju da se broj pušača u Velikoj Britaniji od 1996. do 2009. smanjio s 28 na 22 posto, no smanjenje posljednjih godina stagnira.

I Australija uvodi univerzalno pakiranje

Univerzalno pakiranje najavili su i Australci (od 2012.), a navodno i EU razmišlja o sličnim koracima, piše Sunday Times. Pored zajedničkih kutija, razmišlja se i o uvođenju "gadljivih" fotografija bolesnih pušača. SAD će već na ljeto odabrati fotografije koje će krasiti kutije.

Njemačko istraživanje iz 2009. je pokazalo da takve fotografije smanjuju želju za pušenjem. Dodatna prednost je što fotografije razumiju i osobe koje ne poznaju jezik zemlje u kojoj se nalaze.

06.03.2011. 20:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh