« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Uvodi se štednja plina

Uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ruski plin

,

štednja plina

,

isporuka plina

,

obustava isporu plina Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH priopćilo je jutros da su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača.

"Potrošače prirodnog plina i javnost obaviještavamo da su nastupile okolnosti uslijed kojih su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača", navodi se u priopćenju Ministarstva te se, s obzirom na aktualnu situaciju, poziva građane da racionalno koriste sve raspoložive energente.

Objašnavajući novonastale okolnosti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH podsjeća kako je jučer u 18 sati Plinacro dobio obavijest od OMV-a (austrijski operator plinskog transportnog sustava) i Geoplina (slovenski operator plinskog transportnog sustava) o smanjenju isporuke plina iz Rusije za 18 posto (25 000 metara prostornih po satu). To nije znatno utjecalo na stabilnost plinskog sustava Republike Hrvatske zahvaljujući raspoloživoj količini plina u podzemnom skladištu plina Okoli, iz kojeg je u svrhu uravnoteženja sustava preuzimana tehnički maksimalna količina plina. Tako je tijekom noći zabilježen uobičajen porast tlaka u transportnom sustavu, navodi se.

Međutim, jutros u 3 sata Plinacro je dobio obavijest OMV-a o smanjenu isporuke plina iz Rusije za 56 posto, koja je trebala stupiti na snagu u 4 sata.

No, u 4 sata Geoplin telefonski obaviještava Plinacrov NDC (Nacionalni dispečerski centar) o trenutnoj potpunoj obustavi isporuke plina iz Rusije, što nastupa u 4,15 sati.

Odmah po nastanku navedenih okolnosti, u koordinaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH, Plinacroa i INA-e započelo je provođenje nužnih mjera za osiguranje nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, i ostale ustanove od posebnog javnog značaja) i održavanje potrebnih uvjeta u transportnom sustavu.

U sklopu spomenutih mjera izdan je nalog HEP Proizvodnji d.o.o. i industrijskim potrošačima direktno spojenim na plinski transportni sustav, da smanje potrošnju plina na tehnološki minimum (količine plina potrebne za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja).

Uz poziv građanima da, s obzirom na aktualnu situaciju, racionalno koriste sve raspoložive energente, u priopćenju se navodi kako Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s hrvatskim operatorom plinskog transportnog sustava Plinacrom dnevno prati stanje opskrbe tržišta prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.

Također ističe kako se iz domaćih plinskih polja dnevno u transportni sustav Hrvatske isporučuje oko 4,8 milijuna metara prostornih, a iz Rusije u normalnim okolnostima oko 3,1 milijuna metara prostornih prirodnog plina.

Proteklih dana je zabilježena maksimalna dnevna potrošnja plina nešto viša od 12 milijuna, a razlika od oko 4 milijuna metara prostornih nadoknađivana je iz podzemnog skladišta plina Okoli.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva o svim će daljnjim aktivnostima vezanim za isporuku prirodnog plina pravodobno izvijestiti javnost, navodi u priopćenju savjetnik ministra i glasnogovornik Tomislav Mazal. (hina/metro-portal)

06.01.2009. 11:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh