« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
rijeka

Počinju pripreme za maškare!

Maškare ća mogu maškareee

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić, CROPIX)
Više o

maškare

,

karneval u Rijeci

,

mesopust

,

blagdan Sveta tri kralja

 Prve subote nakon blagdana Sveta tri kralja u Hrvatskom primorju i istočnom dijelu riječkog područja zavladat će maškare, a u naseljima u zapadnome dijelu riječkog prstena mesopusna ludovanja počet će 17. siječnja na Antonju, blagdan Svetog Antona.

Vladavina maškara u nekoliko primorskih naselja najavljuje se već danas okupljanjima i najavom karnevalskih događaja, zvonjavom zvona i vješanjem Pusta, lutke koja će na kraju karnevala biti osuđena za sve loše u protekloj godini i spaljena, a ponegdje će se najaviti sutra.

Sljedeće subote počet će maskirane zabave u mnogim naseljima u Primorju i u istočnom djelu riječkog prstena, a u zapadnom dijelu zabave će početi nakon zvuka antonjskog roga.

Mesopusni običaji njeguju se u Hrvatskome primorju nekoliko stotina godina, a osim što počinju u različito vrijeme, tijekom godina razvili su se i posebni običaji u pojedinim naseljima.

Uoči Mesopusta izrađuju se maske, a kad poklade počnu, njeguje se običaj obilaska kuća i prikupljanja darova tijekom kojih maškare pjesmom i plesom zabavljaju domaćine, a oni ih časte vinom, fritulama, suhim smokvama i rakijom.

Posebnost primorskih maškara su autohtone maske - halubajski, žejanski, mučićki, rukavački, zametski i brgudski zvončari i grobnički dondolaši. Najpoznatiji su halubajski zvončari koji zvonjavom zvona ovješenim oko pasa i životinjskim maskama tjeraju zle sile, najvešćuju proljeće i slave rađanje života.

Mesopusni običaji stalno se nadopunjavaju pa se, uz tradicionalne, njeguju i nove karnevalske zabave i povorke.

Jedan je od nezaobilaznih karnevalskih događaja posljednjih 20-ak godina Riječki karneval, koji će ove godine početi 17. siječnja. Središnji događaj tog karnevala, tijekom kojeg se održava više zabava, izložaba, karnevalskih balova i povorka, jest središnja karnevalska povorka, na kojoj svake godine sudjeluje oko 10.000 maškara iz Hrvatske i iz inozemstva.

Vladavina maškara završava paljenjem Pusta na pusni utorak ili sljedećeg dana na Pepelnicu ili Čistu srijedu, kada se skidaju maske i počinje korizma. (hina/metro-portal)

06.01.2009. 18:30:27
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mateo
    17.01.2012. 23:14
    ja mislim da je to ok kod njih, ali samo nzeznam kada počinju u zagrebu maškare
  2. avatar
    juro
    26.01.2012. 10:01
    de jadni ste
  3. avatar
    pero
    26.01.2012. 10:02
    oo stranica vam je awww *_________*
  4. avatar
    dragoslav
    02.02.2013. 12:26
    ko zna kad su maskare nek javi
  5. avatar
    marija
    09.02.2013. 14:25
    Ja mislim da su maškare nama djeci najbolji dan u životu , jer se djeca vesele i zabavljaju ......
    ...................:) :) :) ........................
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh