« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
umjesto papira

Uvode se e-recepti za lijekove

HZZO ukida izdavanje lijekova na recept jer želi smanjiti njihovu potrošnju i administraciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Oleg Moskaljov, CROPIX)
Više o

HZZO

,

e-recepti

,

ukidaju se recepti

,

podizanje lijeka

Ako je suditi po najavama HZZO-a, lijekovi bi se uskoro mogli kupovati bez recepta, pokazivanjem zdravstvene i osobne iskaznice.

Liječnik opće prakse propisao bi lijek u računalu, a pomoću središnjeg informatičkog sustava, ljekarnik bi mogao doći do tih podataka i pacijentu izdati lijek koji treba.

HZZO ističe da će se informatizacija odvijati u dvije faze. U prvoj će se lijek podizati uz zdravstvenu i osobnu iskaznicu, dok će u drugoj građani dobiti tzv. pametnu zdravstvenu iskaznicu, na kojoj će biti upisani podaci o pacijentu te propisani lijek.

Međutim, postoji praktičan i etički problem u sustavu koji bi trebao smanjiti administrativne troškove i potrošnju lijeka.

Nejasno je, naime, na koji će se način izbjeći eventualna zloporaba tajnosti zdravstvenih podataka budući da će se znatno povećati broj ljudi koji će dobiti uvid u povijest bolesti pacijenata.

Upitno je i što će se događati kada nestane struje ili ako kartica bude oštećena te kako će teško oboljele osobe, koje ne mogu same otići u ljekarnu, podizati lijek.

06.10.2009. 07:31:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    pacijent
    06.10.2009. 09:34
    ajde konacno nesto pametno iz hzzo-a. oni posarani papiri od takozvanih recepta su katastrofa. nasem zdravstvu hitno treba ekipa informaticara.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh