« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
imamo pa nemamo

Kosor osnovala komisiju za topničke dnevnike

Izgleda da se iz Haaga jako ljute kad premijerka hitno osniva radnu skupinu koja će opet pročešljati sve dokumente i arhive

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

Ante Gotovina

,

Jadranka Kosor

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

Očito da iz Haaga žestoko pritišću kad premijerka Jadranka Kosor mora hitno riješiti problem s tzv. topničkim dnevnicima iz akcije Oluja. Naime, predsjednica Vlade je čak osnovala i posebnu radnu skupinu koja bi trebala riješiti tu zavrzlamu, doznaje Večernji list.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz nije prezadovoljan s hrvatskom suradnjom i dvosmislenim porukama koje govore 'imamo dnevnike, pa nemamo dnevnike'.

Kosor je izjavila da skupina odmah počinje s radom, te da ne zna ima li u arhivima MORH-a još neotkrivenih dokumenata.

Radna skupina sastoji se od stručnjaka iz MUP-a, MORH-a i tajnih službi, te brzo mora još jednom pretražiti arhive i obaviti temeljite razgovore sa svim sudionicima događaja o kojima svjedoče traženi dokumenti.

U Haagu se također sumnja da je Gotovinin tim već prije pročešljao arhive, a da se Vlada prema tome odnosila blagonaklono.

Rješavanje ovog problema vrlo je važno za nas, jer samo ako ocjena suradnje s Haaškim sudom bude pozitivna, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija i Finska će deblokirati pregovore u poglavlju o pravosuđu i ljudskim pravima.

06.10.2009. 00:30:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh