« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
crna prognoza

Još 30.000 otkaza do kraja godine

Svjetska banka smatra da oporavak u svijetu neće otvoriti nova radna mjesta, a u Hrvatskoj se očekuje povećanje nezaposlenposti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Svjetska banka

,

gospodarski oporavak

,

rast nezaposlenosti

,

izlazak iz krize

Unatoč brojnim optimističnim prognozama u posljednje vrijeme, svijet je daleko od izlaska iz krize i početka sveopćeg blagostanja.

"Jedna od opasnosti koja nas čeka je vrlo slab oporavak u kojem neće biti novih radnih mjesta", rekao je Philippe Le Houerou, potpredsjednik Svjetske banke za Istočnu Europu i Središnju Aziju.

Uoči godišnje skupštine Banke i MMF-a u Istanbulu, upozorio je: "Ono što je počelo kao financijska kriza, postalo je socijalna i humana kriza. Kao što su banke bile pod stresom, sada su kućanstva pod velikim pritiskom."

Svjetska banka predviđa da će u regiji Istočne Europe i Središnje Azije u siromaštvu završiti još 15 milijuna stanovnika (trenutno ih je 145 milijuna). Trend u regiji odrazit će se na Hrvatsku,  gdje spor gospodarski rast neće pomoći otvaranju radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj do kraja godine mogla bi prema procjenama stručnjaka iz PBZ-a doseći 17%, što je značajan porast u odnosu na sadašnjih 14,2%. Očekuje se dakle da će bez posla ostati još oko 30.000 ljudi.

Kako krizni porez i inflacija kontinuirano smanjuju dohodak stanovništva, neto plaća past će za dodatnih 2%, što uz povećanje nezaposloenosti ne potvrđuje najave Vlade o izlasku iz krize.

06.10.2009. 07:48:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh