« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
IZBORI

Uvjerljiva pobjeda Angele Merkel

Angela Merkel ostaje njemačka kancelarka, a apsolutni gubitnici su Liberali koji u naredne četiri godine po svemu sudeći neće imati predstavnika u Bundestagu.

Angela Merkel osvojila je i treći mandat
Angela Merkel osvojila je i treći mandat (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

izbori

,

Njemačka

Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj je postignut povijesni rezultat. Rezultat kojeg su postigle Kršćansko-demokratska unija CDU i njena sestrinska bavarska stranka CSU, podsjeća na izbore održane 1957. godine kada je 50,2 posto birača glasalo za Uniju kancelara Konrada Adenauera. Međutim, ono što je kancelarkina Unija postigla na izborima je najbolji rezultat od 1990. godine.

„Možemo slaviti. Ovo je super rezultat. Biračima obećajem da nećemo iznevjeriti njihovo povjerenje. Ipak, još je rano govoriti o mogućim koalicijama. Pričekat ćemo izborni rezultat", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je Kršćansko-demokratska unija CDU sa sestrinskom strankom CSU prema prvim procjenama osvojila više od 42 posto glasova.

Socijaldemokrati očekivali bolji rezultat

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Sigmar Gabriel ne krije da su u SPD-u očekivali bolji rezultat: „Mislim da je ovo pravo vrijeme da kažemo nekoliko stvari. To je da smo fer politički partneri i da je CDU/CSU sa gospođom Merkel postigao veliki rezultat na čemu čestitamo". Socijaldemokrati su prema prvim procjenama osvojili više od 25 posto glasova

Za Peera Steinbrücka, SPD-ovog kandidata za kancelara stvar još nije sasvim riješena: „SPD neće špekulirati o izgledu nove vlade. Lopta je u rukama gospođe Merkel. Ona mora osigurati većinu".

Poraz Liberala i uspjeh euroskeptika

Apsolutni gubitnik su liberali čiji predstavnici u naredne četiri godine po svemu sudeći, neće sjediti u Bundestagu. Predsjednik FDP-a Filip Rösler je preuzeo političku odgovornost za loš rezultat svoje stranke na izborima, a to je da Liberali prvi put od 1949. godine neće imati svog zastupnika u parlamentu. Za razliku od Liberalno-demokratske stranke (FDP), koja nije prošla izborni prag od pet posto jer je, kako se procjenjuje, osvojila 4,5 posto glasova, Lijevi i Zeleni sa 8,5 i 8,0 posto glasova se mogu radovati ostanku u Bundestagu.

Ono što je iznenađujuće na izborima je AfD (Alternativa za Njemačku), stranka koja je euroskeptična. Naime, ona je blizu da pređe izborni prag. Pravo glasa na izborima je imalo oko 62 miliona Nijemaca,a od toga je na birališta izašlo 73 posto, što je više u odnosu na izboe održane 2009. godine.

23.09.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh