« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
HMM ...

Rusija prijeti Asadu u slučaju da vara

Rusija bi mogla promijeniti stajalište o Siriji ako ustanovi da predsjednik Bašar al-Asad 'vara', rekao je predstojnik kabineta ruskog predsjednika Sergej Ivanov

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Bashar al-Assad

,

Sirija

,

kemijsko oružje

,

lokacije

'Govorim teorijski i hipotetski, no ako bismo bili sigurni da Asad vara, mogli bismo promijeniti stajalište', rekao je Ivanov na konferenciji u Stockholmu koju je organizirao Međunarodni institut za strateške studije (IISS). Ako se ustanovi da je bilo koja strana u Siriji lagala o korištenju kemijskog oružja "tada ćemo promijeniti stajalište", rekao je Ivanov.

Ponovio je da se Rusija protivi vojnoj intervenciji u Siriji gdje je u 30 mjeseci sukoba ubijeno više od 110.000 ljudi. Skladišta kemijskog oružja bit će poznata za tjedan dana, rekao je i naglasio da Asadov režim ne nadzire čitav sirijski teritorij.

U intervjuu od srijede koji je objavljen u subotu, Ivanov je objasnio ćirilićne natpise na raketnim dijelovima koje su UN-ovi inspektori fotografirali te uvrstili u izvješće o kemijskom napadu počinjenom 21. kolovoza blizu Damaska.

'Doista, pronađen je ćirilićni natpis na raketi zemlja-zemlja sovjetske proizvodnje izrađene između 1950. i 1960., a zatim povučene iz proizvodnje', rekao je i objasnio da se tada sovjetsko oružje isporučivalo u desetke zemalja te se može pronaći posvuda u svijetu. 'Napose se može pronaći u Libiji čija su skladišta opljačkana u takozvanoj demokratskoj revoluciji', ustvrdio je Ivanov.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja objavila je da je u subotu od Sirije primila popis kemijskog oružja, na dan kada istječe rok što su ga sporazumom utvrdili Moskva i Washington. Vjerna saveznica Asadova režima, Rusija se od početka rata u Siriji protivi vojnoj intervenciji protiv Asadova režima i optužuje pobunjenike da su oni izveli napad otrovnim plinom 21. kolovoza u kojem su stotine civila ubijene.

U četvrtak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da stajalište Sirije otkako su Moskva i Washington prije tjedan dana postigli dogovor 'budi nadu', no priznao je da ne može biti "100 posto siguran" da će režim provesti plan uništenja svog kemijskog oružja.

Rusko-američki sporazum od 14. rujna, u vrijeme kada je Washington prijetio kaznenim ograničenim vojnim udarom na sirijski režim, obvezuje Siriju da svo svoje kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor i da ono bude uništeno do sredine 2014.

22.09.2013. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh