« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
FOTOFOBIJA

Utvrđeno zašto svjetlost pojačava migrenu

Smatra se da su za pogoršanje migrene odgovorne stanice mrežnice koje sadrže fotoreceptore s fotopigmentom melanopsinom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

glavobolja

,

migrena

,

svjetlost

,

fotofobija

,

fotoreceptori

,

melanopsin

Poznato je da izloženost očiju svjetlosti može znatno pojačati migrenu, a znanstvenici Centra Beth Izrael Deaconess, koji surađuje sa Sveučilištem Harvard, nedavno su ustvrdili da svjetlost može smetati čak i slijepim osobama. Rezultate istraživanja objavili su u stručnome časopisu Nature Neuroscience.

Znanstvenici su pokušali ustanoviti zašto su i neke osobe koje su izgubile vid, kada pate od migrene, iznimno osjetljive na utjecaj svjetlosti. Usporedili su reakcije kod dviju skupina slijepih osoba.

Prvu skupinu od šest pacijenata, činile su u potpunosti slijepe osobe koje su vid izgubile zbog raka mrežnice ili glaukoma. Drugu skupinu od 14 pacijenata, činile su osobe koje su vid izgubile zbog degenerativnih bolesti mrežnice (unutarnje ovojnice oka) te unatoč tomu što su slijepe, reagiraju na svjetlost.

"Pacijenti iz prve grupe nisu prijavili jačanje migrene nakon izlaganja svjetlosti, a oni iz druge skupine žalili su se na pojačanu migrenu, osobito nakon što su bili izloženi plavoj i sivoj svjetlosti", objasnio je profesor Rami Burstein.

"To znači da uz mehanizam fotofobije (prekomjerne osjetljivosti na normalnu razinu svjetla) možemo povezati optički živac koji prenosi vidnu informaciju iz fotoreceptora mrežnice do mozga, jer kod potpuno slijepih osoba, koje su vid izgubile nakon raka mrežnice ili glaukoma, on nije prenosio svjetlosni signal do mozga", objasnio je.

Skupina znanstvenika smatra da su za pogoršanje migrene, uslijed izloženosti izvoru svjetlosti, odgovorne nedavno otkrivene stanice mrežnice koje sadrže fotoreceptore, a oni pak sadrže fotopigment melanopsin, vrstu proteina, čija je uloga detekcija svjetlosti i upravljanje biološkim satom.

Hipoteza je testirana na laboratorijskim miševima i pokazala se točnom.

"To objašnjava zbog čega neki pacijenti tvrde da im se migrena pojačava nakon izlaganja svjetlosti, a smanjuje 20 do 30 minuta nakon sklanjanja u mračnu prostoriju", objasnio je prof. Burstein. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 16:19:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.01.2010. 17:51
    svjetlost je i uzrok migrene... znam po svojem primjeru, nedavno sam imao dvije migrene dok nisam shvatio da mi se svjetlo prozora reflektira na kompjutorskom ekranu... pomaknuo sam ekran da nema refleksija i od tada nemam više migrene...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh