« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BEČ

Usvojena deklaracija o Dunavu

Sve zemlje potpisnice prihvatile su stav da je zaštita Dunava njihova prvenstvena zadaća, rekao je hrvatski ministar vodnog gospodarstva

(Željko Mužević/Cropix)
Više o

Beč

,

Božidar Pankretić

,

deklaracija o Dunavu

,

Dunav

Usvajanjem deklaracije o Dunavu, u Beču je u utorak završen ministarski sastanak ugovornih strana konvencije o zaštiti rijeke Dunava, u čijemu je radu sudjelovao i potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić.

Na skupu su sudjelovali visoki predstavnici država i ministri odgovorni za upravljanje vodama podunavskih zemalja.

Svi sudionici bečkog ministarskog sastanka dali su potporu i potvrdili opredijeljenost provedbi usvojene povelje o Dunavu izjavio je Pankretić nakon konferencije.

"To znači da su sve zemlje prihvatile da je zaštita Dunava naša prvenstvena zadaća. To uključuje i zemlje članice EU kao i one koje još nisu njezine članice a koje će pogotovu istim principima štititi Dunav", rekao je Pankretić dodajući kako je riječ o iznimno važnim ciljevima.

"S obzirom da dijelimo dunavske vode moramo dijeliti i odgovornost prema njima", kazao je predsjednik Međunarodnog povjerenstva za zaštitu rijeke Dunava (ICPDR) Mitja Bricelj na konferenciji za novinstvo.

Plan upravljanja dunavskim slijevom daje obrise konkretnih mjera što će se provoditi od 2015. radi poboljšanja stanja dunavskog okoliša i njegovih pritoka.

U te mjere uključeno je smanjenje onečišćenja koje dolaze iz naselja i poljoprivrednih površina, zaustavljanje negativnih učinaka promjena na rijeci nastalih ljudskim utjecajem, uvođenjem uporabe deterdženata bez fosfata i ponovnim spajanjem vlažnih staništa. Plan se odnosi na ključne zahtjeve okvirne direktive o vodama EU.

"Sporazum o koordiniranim aktivnostima za poboljšanje voda u najvećem međunarodnom slijevu na svijetu izvanredan je uspjeh", rekao je izvršni tajnik ICPDR-a Philip Weller.

Usvojeni su i akcijski planovi zaštite od poplava u 17 podslijevnih područja Dunava. Ti su planovi za zaštitu od poplava razvijeni u okviru programa djelovanja za zaštitu od poplava ICPDR-a i sadrže stotine konkretnih mjera, uključujući ponovnu naturalizaciju močvarnih staništa, dogradnju nasipa te poboljšanje sustava uzbunjivanja i prognoze.

Podunavske zemlje poduzet će postupke za ublažavanje šteta nastalih od poplava.

Pankretić je izjavio kako je dogovoreno da se vrlo brzo održi sljedeći sastanak gdje će se razgovarati o osiguranju određenih sredstava za provedbu zaključaka.

Hrvatska je potpisala Konvenciju o zaštiti Dunava 1994. godine u Sofiji zajedno s desetak drugih država a ratificirala ju je 1996. i uspješno surađuje u radu međunarodnog povjerenstva za zaštitu Dunava.

"Nadam se da će mnogi projekti koje je Hrvatska provela doći do izražaja u budućnosti", kazao je Pankretić.

Na rubu sastanka, Pankretić je imao i niz bilateralnih susreta. Razgovarao je s ministrima poljoprivrede Austrije, BiH, Srbije i slovenskim ministrom zaštite okoliša. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 17:27:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh