« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MEDVEDEV SE NEĆKA

Netanyahu u Rusiji predložio zabranu izvoza sirove nafte iz Irana

Iransko gospodarstvo i proračun o tome ovise, pojasnio je izraelski premijer no Moskva ne dijeli izraelski stav o tipu i vremenu uvođenja sankcija

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

IAEA

,

Benjamin Netanyahu

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nije se obvezao na sankcije protiv Irana u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, no drži da se sankcije ne mogu isključiti, prenijele su u utorak agencije.

Rusko stajalište nije promijenjeno te "Rusija i dalje misli da Iran treba aktivnije i više surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i drugim zemljama", rekla je novinarima u utorak glasnogovornica Natalija Timakova.

Ne bude li Iran ispunjavao te obveze, "nitko ne može isključiti sankcije", kazala je Timakova te izvijestila da je Medvedev takvo stajalište prenio Netanyahuu.

Izraelski premijer u Moskvi je predložio zabranu uvoza rafiniranog goriva u Iran i zabranu izvoza sirove nafte iz Irana kao kaznu Islamskoj Republici zbog netransparentnog nuklearnog programa.

"Iransko gospodarstvo i proračun o tome ovise", rekao je Netanyahu i dodao da bi predložene mjere bile djelotvorne na kratki i srednji rok.

Pozvao je Rusiju da kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a učini pritisak kako bi se Iran dodatno kaznio.

"Te mjere moraju biti donesene prije nego što Iran završi svoj nukelarni program", prenosi dpa izjavu izraelskog premijera.

Netanyahu se u utorak treba sastati i s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Moskva je bila oprezna prema Iranu, ali je zaoštrila stajalište otkako je Teheran prošlog tjedna počeo obogaćivati svoj proizvedeni uran na 20 posto, te Zapad strahuje da se time sve više približava mogućem razvoju atomske bombe. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 17:02:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh