« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
ZANIMLJIVO

Usrećuje li darivanje drugih više od primanja poklona?

Najviše poklona izmijeni se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a što nas više veseli - davati ili primati poklone?

Što vam je veći gušt?
Što vam je veći gušt? (DeviantArt)
Više o

pokloni

,

darovi

,

primanje

,

davanje

Darovi obilježavaju ovo blagdansko doba - najviše se poklona tijekom godine izmijeni upravo sada, a ako ste čuli za onu da je veći gušt pokloniti nego primiti... izgleda da je istinita!

"Ako želite dulje biti radosni, ranija su istraživanja pokazala da treba uzeti predah od svakodnevice i činiti nešto drugačije, iskusiti nešto novo. Jedina iznimka je davanje. Naša studija pokazala je da ako svakodnevno primate poklone, prestat ćete im se veseliti, no to se neće dogoditi ako ih svakodnevno poklanjate. U tom slučaju radost ne jenjava", objašnjava psiholog Ed O'Brien sa Sveučilišta u Chicagu. 

On je vodio studiju u kojoj je ispitano 96 osoba.

Njima je pet dana zaredom davano po pet dolara koje su trebali potrošiti svaki dan na isti način. Nasumce je izabrano nekoliko ispitanika koji su svojih pet dolara trebali pokloniti - bilo kao napojnicu ili donaciju u humanitarne svrhe. Istu stvar činili su pet dana.

Ispostavilo se da je radost nestala kod osoba koje su morale pet dolara trošiti na sebe, a i dalje je bila jednako intenzivna kod osoba koje su novac poklanjale.

"Davanje drugima pomaže nam da se osjećamo iz dana u dan svježije i zadovoljnije", poručuju znanstvenici nakon provedene studije. 

28.12.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh