« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
DARKO MILINOVIĆ:

Uspješnost medicinske oplodnje prema novom zakonu je 22 posto

Dr. Velimir Šimunić kaže da je ovo početni uspjeh koji ne treba doživljavati kao veliko dostignuće s obzirom na mali broj zamrzavanja jajnih stanica

(Mario Pušić/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

Velimir Šimunić

,

zakon o umjetnoj oplodnji

,

oplodnja

,

jajne stanice

Uspješnost medicinske oplodnje iz zamrznutih jajnih stanica u šest mjeseci primjene novog Zakona o medicinski potpomognutoj opolodnji je 22 posto, izjavili su danas novinarima ministar zdravstva Darko Milinović i predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić.

To je ujedno i jedini konkretni podatak koji su željeli otkriti javnosti prije završne stručne rasprave sutra poslije podne, na Prvom hrvatskom kongresu o medicinskoj oplodnji. Skup se održava na Plitvicama, a rezultirat će zaključcima i preporukama za daljnju primjenu zakona.

Prof. Šimunić je izjavio kako su u tzv. svježem transferu (IVP postupak) rezultati jednaki prije i nakon donošenja zakona, a to proizlazi iz činjenice da se u Hrvatskoj premalo zamrzava jajnih stanica i prije toga zametaka. Tako je lani bilo zamrznuto samo sedam posto jajnih stanica i 14 posto zametaka, a europski standard zbog kojeg se može očekivati uspješnost i do 50 posto, je kada se kod pacijentica u postupku može zamrznuti između 30 i 50 posto jajnih stanica.

Dr. Šimunić je istaknuo da 22 posto predstavlja početni uspjeh koji ne treba doživljavati u ovom trenutku kao veliko dostignuće, s obzirom na mali broj zamrzavanja jajnih stanica. No, on je bolji od talijanskog primjera, koja je za vrijeme važenja njihovog zakona zabilježila od 13 do 20 posto uspješnosti. Također je rekao da uspješnost u Hrvatskoj nije drukčija ni od zemalja poput Njemačke i Švicarske, gdje je dozvoljeno zamrzavanje zametaka, a uspješnost im je između 18 i 20 posto.

Ministar Milinović je naglasio da će mogućnost zamrzavanja jajnih stanica posebice omogućiti roditeljstvo oboljelima od malignih bolesti, kao i da će rezultati primjene zakona biti znanstveno relevantni nakon dvije do tri godine provedbe. Za to vrijeme Hrvatska će i dalje ulagati u razvoj struke i njihovu opremljenost, poručio je Milinović. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 16:01:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh