« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BITKA ZA TURISTE

U prva četiri mjeseca manje turista, ali Bajs je i dalje optimističan

Samo u travnju je na Jadranu bilo 10 posto manje turista koji su ostvarili osam posto manje noćenja nego u travnju prošle godine

(Shutterstock)
Više o

HTZ

,

noćenja

,

Damir Bajs

,

turisti

,

hrvatski turizam

,

blendanje

,

Bridget Jones

,

liječenje strija

,

Lonski & Classen

Na hrvatskom je Jadranu u prva četiri mjeseca ove godine bilo osam posto manje dolazaka turista i pet posto manje noćenja nego u isto vrijeme prošle godine, dok je samo u travnju na Jadran došlo 10 posto manje turista ostvarivši osam posto manje noćenja nego u lanjskom travnju, prvi su podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Na Jadran je ukupno u prva četiri mjeseca došlo 635 tisuća turista, koji su ostvarili gotovo dva milijuna noćenja, od čega se 72 posto dolazaka i 75 posto noćenja odnosi na strane turiste. Njihovih 456,7 tisuća dolazaka na Jadran za pet posto je manje nego u prva četiri lanjska mjeseca, dok su nešto manji minus od dva posto stranci zabilježili s 1,5 milijuna noćenja.

Domaći su turisti u znatno većem minusu, od 15 i 12 posto s 178,3 tisuće dolazaka i 488,5 tisuća noćenja.

Promatrano po jadranskim regijama/županijama sve su unatoč uskrsnim blagdanima i školskim praznicima početkom travnja imale pad dolazaka turista u četiri mjeseca, i to od najvećih devet posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, do najmanjih pet posto na Kvarneru. U noćenjima su minusi bili nešto manji, dok su jedino Zadarska i Ličko-senjska županija upisale poraste u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, i to od tri i pet posto.

I u travnju su na Jadranu u većini bili strani turisti s 314,5 tisuća dolazaka i nešto malo više od milijun noćenja, čime su u minusu od devet odnosno osam posto u odnosu na prošlogodišnji travanj. Domaćih turista i njihovih noćenja na Jadranu je u travnju bilo 14 i 10 posto manje.

Po jadranskim regijama najviše je turista i noćenja u travnju bilo u Istri, ali su sve zabilježile i pad dolazaka i pad noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Damir Bajs i dalje je optimističan

Iako su prvi rezultati ovogodišnje turističke predsezone slabiji nego u isto vrijeme prošle godine, turistička struka vjeruje da će sezona generalno biti dobra, na razini prošle godine, a moguće i nešto bolja.

Zajednička je to ocjena Ministarstva turizma i predstavnika strukovnih udruga iznesena na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu, čemu je prethodio radni sastanak ministra turizma Damira Bajsa s čelnim ljudima Kamping udruženja Hrvatske (KUH), Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH) te Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Svi su se oni danas složili i da su zajedničke mjere za pripremu i realizaciju ovogodišnje sezone posebno pridonijele boljoj promociji po tržištima te pozitivnijem stanju organiziranog turističkog prometa.

Istaknuvši da javno i privatno partnerstvo mora biti 'nit vodilja' i za budućnost u hrvatskom turizmu, ministar Bajs je dodao da u vezi sezone možemo biti optimistični, ali da je još rano za generalne prognoze.

Smatrajući da ova sezona ima bolju perspektivu od lanjske, te da je do sada bukirano nešto malo više od 50 posto ukupnog prometa, predsjednik UHPA-e Boris Žgomba ističe kako tek predstoji 'bitka za sezonu'.

Kazao je da trenutno najbolje stoje Istra i Kvarner, dok je splitska regija nešto slabija, kao i Dubrovnik koji kao avio destinacija najviše osjeća poremećaje u zračnom prometu.

Predsjednik UNPAH-a Zlatko Kukec kazao je kako je struka sigurna da će se zbog krize u Grčkoj dio putnika radije odlučiti za Hrvatsku, dok je predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar uvjeren da će ova godina biti stabilnija od lanjske, jer za sada nema nekih radikalnijih i negativnih trendova koji bi donijeli lošiju sezonu.

Od svih sektora najviše su za sezonu zbog najave nepovoljnijih vremenskih prilika te rasporeda praznika zabrinuti vlasnici kampova, koji su po riječima predstavnice KUH-a Josipe Cvelić Bonifačić ove godine u sezonu uložili oko 10 milijuna eura. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 16:15:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh