« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VILIM RIBIĆ:

Vlada uzima regres, božićnicu i dar za djecu radi krpanja proračunskih rupa

Ribić kaže da Vladi tih 640 milijuna kuna treba jer je najavila ukidanje kriznog poreza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Ivan Šuker

,

Vilim Ribić

,

božićnica

,

regres

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je danas Vladu da obmanjuje javnost tvrdeći kako javnim i državnim službenicima uzima regres, božićnicu i dar za djecu radi pomoći nezaposlenima, jer je glavni motiv tog Vladina poteza popunjavanje proračunskih rupa zbog ukidanja kriznog poreza.

Ribić je na konferenciji za novinare ocijenio da Vladi tih 640 milijuna kuna, koliko kani uštedjeti na regresima, božićnicama i darovima za djecu 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, treba jer je najavila ukidanje kriznog poreza.

Vlada će time učiteljima, liječnicima, medicinskim sestrama, policajcima i ostalim službenicima godišnja primanja smanjiti za oko 3.000 kuna, a s druge strane govori da će im to nadoknaditi kroz promjene poreznih stopa, kaže Ribić.

Promjena poreznih stopa odnosi se na sve građane u zemlji, što znači da će dio njih imati veća primanja, ali blagodati od smanjenja poreza neće uživati nitko u državnim i javnim službama, ističe Ribić.

"To što Vlada namjerava je ispod svih civilizacijskih kriterija", kazao je Ribić i pozvao sindikate na otpor takvoj politici.

Nijedan sindikalni prijedlog u pregovorima s Vladom nije prihvaćen, prvenstveno zbog potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera.

"Šukerova mantra je - smanji javnu potrošnju, oderi po javnim i državnim službenicima, plaćaj brodogradnju i poljoprivredu, isplaćuj sve što treba da bi dobili na izborima", kaže Ribić.

Nažalost, premijerka Jadranka Kosor to podržava i vjeruje u to. Mislili smo da će uslijediti rekonstrukcija Vlade, što se nije desilo, a za Hrvatsku bi bilo dobro da je Šuker otišao, ustvrdio je Ribić.

Ističe kako politika koja i dalje namjerava smanjivati javnu potrošnju ne može značiti ništa drugo nego demontažu socijalne države.

"Vlada ne zna što radi, Vlada nikamo ne vodi i ne kormilari ovim brodom već pluta na površini nesvjesna svojih postupaka. Jedini kriterij koji ih goni su kratkoročni učinci u javnosti", smatra Ribić.

Na pitanje hoće li se Matica hrvatskih sindikata priključiti Svesindikalnom saboru, čije su sazivanje najavili Nezavisni hrvatski sindikati, Ribić je odgovorio da hoće ako takav Sabor bude organiziran. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 15:48:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh