« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
DHMZ

Sljedeći tjedan ponovno hladnije vrijeme

Ne spremajte zimske kapute, novi snijeg i bura očekuju se već početkom sljedećeg tjedna, poručuju nam iz DHMZ-a

Fotografija vijesti
Više o

vremenska prognoza

,

DHMZ

,

zimsko vrijeme

Unatoč tomu što će sljedećih nekoliko dana biti daleko od onih na kakve smo navikli posljednja dva tjedna, zima još uvijek nije rekla svoje i možemo očekivati još hladnih dana, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi Hina.

Po prognozi, snijeg će padati već u ponedjeljak, 20. veljače, a zapuhat će i bura. "No, sve skupa s dobrim izgledima da bude blaže i traje kraće", navodi meteorologinja DHMZ-a Dunja Mazzocco Drvar u priopćenju na internetskoj stanici DHMZ-a.

Prosinac i gotovo čitav siječanj bili su iznadprosječno topli. Kraj siječnja i prva polovica veljače, pak, iznimno hladni - u Dalmaciji je bilo između 4 i 7 a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti čak 8 do 11 stupnjeva hladnije nego što je uobičajeno. Dugogodišnji podaci meteoroloških opažanja u Hrvatskoj kao i istraživanja vremenskih sustava u središnjoj Europi potvrđuju da je to uobičajeno razdoblje anticiklonalnog hladnog vremena, odnosno takozvanog zimskog monsuna. Međutim, prosječno trajanje toga razdoblja je 6,1 dan, a ove je godine trajalo više nego dvostruko dulje, navodi DHMZ.

Sredina veljače je klimatološki njezin najhladniji dio, a u drugoj polovici veljače bilježi se osjetan porast srednje temperature, navode u DHMZ-u. Dodaju kako u pučkoj meteorologiji postoji odgovarajuće vjerovanje da Sv. Valentin donosi zatopljenje: "Toplina Valentina stiže do korijenja".

16.02.2012. 22:56:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    16.02.2012. 23:26
    S obzirom kakva su im predviđanja ne bi me čudilo da padne još metar snijega.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh