« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SOLAR IMPULSE

Uspješno završen prvi let solarnog zrakoplova

Eksperimentalni zrakoplov kojim je upravljao Andre Borschberg, jedan od sudionika projekta, prevalio je 2.000 km koristeći samo snagu Sunčeve energije

Fotografija vijesti
Više o

solarna energija

,

Solar Impulse

,

solarni zrakoplov

Bez potrošene kapi goriva švicarska je solarna letjelica Solar Impulse u noći na petak sletjela u madridsku zračnu luku Barajas, prenosi Hina.

Eksperimentalni zrakoplov kojim je upravljao Andre Borschberg, jedan od sudionika projekta, prevalio je 2.000 km koristeći samo snagu Sunčeve energije.

U Madridu će ostati barem do ponedjeljka radi tehničkog pregleda. U nastavku leta do Rabata njime će pilotirati drugi autor projekta, Bertrand Piccard. Zaustavljanje u Madridu nužno je zbog toga što letjelica nije dovoljno samostalna za dulji let.

Pokreću je četiri električna motora snage 10 KS svaki, a napaja ih 12.000 fotoelektričnih ćelija kojima su prekrivena njegova golema krila. Energija se skladišti u akumulatorima, što omogućuje zrakoplovu da leti noću. Raspon krila Solar Impulsea je kao kod Airbusa A340 (63,4 metra), ali je težak samo 1.600 kg, to jest kao manji automobil.

Ovaj let preko Sredozemnog mora bit će "zadnji probni let prije puta oko svijeta 2014.", rekli su organizatori. Za izradu ovog zrakoplova od ugljikova vlakna trebalo je sedam godina rada i ekipa od 70 ljudi te 80 kooperanata.

Gradnja druge letjelice koja će 2014. obletjeti svijet bez goriva, već je počela. Ona će biti veća od prve i 2013. treba biti spremna za prvi probni let.

25.05.2012. 08:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh