« Život
objavljeno prije 5 godina
ZNATE LI?

Uskrs - što znače dani velikog tjedna

Nije loše malo obnoviti gradivo, pogotovo ako baš niste bili redovni na vjeronauku..

Poznajete li simboliku Uskrsa?
Poznajete li simboliku Uskrsa? (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

Veliki petak

,

Veliki tjedan

,

Veliki četvrtak

,

Velika subota

Uskrs je, uz Božić, najveći i najdulji kršćanski praznik, pa nije loše malo obnoviti gradivo, pogotovo ako baš niste bili redovni na vjeronauku...

Veliki četvrtak - spomendan Isusove posljednje večere i slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja na kojoj se posvećuje krizma, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene. Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

Veliki petak - na ovaj se dan ne smije obrađivati zemlja jer se s time povezuje kopanje rupe za križ, na koji je Isus bio razapet. Također u nekim krajevima žene ne smiju mjesiti kruh jer bi se u njemu nalazila krv. Ali se treba piti više vina, na spomen Isusove krvi. Na Veliki petak se strogo posti. Tri puta na dan se jedu nemasna jela i riba. Jednom se jede do sitosti i dva put simbolično. 

Velika subota - bogata običajima. Iz crkve se kući nosi vatra i voda koju je svećenik blagoslovio. Također se blagosljiva hrana koja će se jesti na Uskrs. U svakom kraju se nose različite namirnice na blagoslivljanje ali se uglavnom nosi pogača, kruh, jaja, šunka, sir i slično. 

Tijekom Velikog tjedna, na spomen Isusove muke, vlada šutnja. Crkvena se zvona ne čuju i izbjegava se sve što daje zvuk. Jedino se čegrtaljke i klepetala smiju začuti, jer one zamjenjuju zvona.

18.04.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh