Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2019. 15:01:00
ZNATE LI?

Uskrs - što znače dani velikog tjedna

Nije loše malo obnoviti gradivo, pogotovo ako baš niste bili redovni na vjeronauku..

Poznajete li simboliku Uskrsa?
Poznajete li simboliku Uskrsa? (Arhiva)

Uskrs je, uz Božić, najveći i najdulji kršćanski praznik, pa nije loše malo obnoviti gradivo, pogotovo ako baš niste bili redovni na vjeronauku...

Veliki četvrtak - spomendan Isusove posljednje večere i slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja na kojoj se posvećuje krizma, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene. Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

Veliki petak - na ovaj se dan ne smije obrađivati zemlja jer se s time povezuje kopanje rupe za križ, na koji je Isus bio razapet. Također u nekim krajevima žene ne smiju mjesiti kruh jer bi se u njemu nalazila krv. Ali se treba piti više vina, na spomen Isusove krvi. Na Veliki petak se strogo posti. Tri puta na dan se jedu nemasna jela i riba. Jednom se jede do sitosti i dva put simbolično. 

Velika subota - bogata običajima. Iz crkve se kući nosi vatra i voda koju je svećenik blagoslovio. Također se blagosljiva hrana koja će se jesti na Uskrs. U svakom kraju se nose različite namirnice na blagoslivljanje ali se uglavnom nosi pogača, kruh, jaja, šunka, sir i slično. 

Tijekom Velikog tjedna, na spomen Isusove muke, vlada šutnja. Crkvena se zvona ne čuju i izbjegava se sve što daje zvuk. Jedino se čegrtaljke i klepetala smiju začuti, jer one zamjenjuju zvona.

18.04.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/uskrs-sto-znace-dani-velikog-tjedna/118050/