« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Usamljeni ste? Nije ni čudo da patite od nesanice

Američko istraživanje pokazalo je da usamljenost ne izaziva samo tužno raspoloženje nego i nesanicu koja je vrlo loša za ljudsko zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

nesanica

,

usamljenost

,

tuga

Usamljene osobe imaju veće izglede nemirno spavati ili probdijeti noć, pokazalo je američko istraživanje koje upućuje na to da usamljenost ne samo da izaziva tužno raspoloženje nego može biti i loša za zdravlje, javlja Hina.

Tim sa sveučilišta u Chicagu proučavao je vezu usamljenosti i problema sa spavanjem kod dvije vjerske zajednice koje okupljaju uglavnom starije osobe. Istraživači su prikupili podatke o osjećaju usamljenosti, krvnom tlaku i podatke o kvaliteti sna od 95 stanovnika tih zajednica. Kako bi se mjerila kvaliteta sna ispitanici su nosili narukvice koje su mjerile aktivnost tijekom spavanja.

Oko polovice ispitanika izjasnilo se da se ne osjeća usamljeno dok se druga polovica izjasnila suprotno i istraživači su kod njih uočili povezanost stupnja usamljenosti i kvalitete sna, prenose autori istraživanja u časopisu Sleep.

"U osnovi usamljenije osobe imale su isprekidaniji san", kazala je voditeljica istraživanja Lianne Kurina koja ističe da ti nalazi pokazuju da osjećaj usamljenosti ima učinke na funkcioniranje tijela.

02.11.2011. 13:23:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh