« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nakon nikaragve

Uragan Ida poharao El Salvador - 42 mrtva

Prema očekivanjima meteorologa uragan bi trebao tijekom nedjelje proći između Meksika i Kube te oslabjeti do razine oluje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

tropska oluja

,

Yucatan

,

uragan ida

,

ljetovalište cancun

Uragan Ida osnažio je u nedjelju pred meksičkim ljetovalištem Cancunom, a obilne olujne kiše dovele su do pogibije 42 osobe u El Salvadoru.

Salvadorski ministar unutarnjih poslova Humberto Centeno izjavio je da se očekuje da će biti nađeno još žrtava nakon što su spasilačke ekipe pristigle na područja odsječena odronima zemlje.

U El Salvadoru kiša pada od četvrtka, dana kada je uragan Ida prošao kroz Nikaragvu.

Ida bi u Meksički zaljev trebala ući kasnije u nedjelju i mogla bi dodatno osnažiti dok se približava naftnim postrojenjima u Zaljevu a oslabiti kasnije ovoga tjedna kada će se približiti obali SAD-a, rekao je u nedjelju Nacionalni centar SAD-a za uragane.

Ida je u subotu navečer ponovno dobila status uragana s vjetrovima koji dostižu brzinu od gotovo 145 kilometara na sat.

Ida je uragan kategorije 1, najniže na Saffir-Simpsonovoj ljestvici intenziteta koja ima pet stupnjeva, a stručnjaci kažu da bi mogla osnažiti u kategoriju 2 do kraja nedjelje. Postupno slabljenje se očekuje od ponedjeljka.

Američki Državni centar za uragane izvijestio je u nedjelju kako je Meksiko izdao upozorenje za područje Yucatana, s obzirom na opasnost od približavanja uragana Ide popularnom ljetovalištu Cancunu.

Centar sa sjedištem u Miamiju izvijestio je da je posebno upozorenje izdano za područje od Playe del Carmen do Cabo Catochea. Na tom se potezu nalaze ljetovališta Cancun i Cozumel.

Vjetar je dosegnuo brzinu od 150 km na sat, a Ida se u nedjelju ujutro nalazila oko 175 km istočno i jugoistočno od Cozumela.

Središte uragana ocijenjeno je kategorijom 1. Uragan bi, prema očekivanjima meteorologa trebao tijekom nedjelje proći između Meksika i Kube. Također predviđaju da bi mogao oslabiti i pretvoriti se u tropsku oluju te do Golfskog zaljeva stići idući tjedan.

Ida je prošli tjedan poharala Nikaragvu, izravno ili neizravno pogodivši 13.000 ljudi, uništila 930 kuća te napravila štetu na oko 5.600 hektara obradivih površina. (hina/metro-portal)

08.11.2009. 19:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh