« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Inovativno rješenje

Solarna energija iz svemira

Japan namjerava prikupljati solarnu energiju iz svemira te ju slati na Zemlju uz pomoć laserskih zraka ili mikrovalova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (USEF)
Više o

svemir

,

Japan

,

solarna energija

Japanska vlada izabrala je kompanije i istraživače kako bi san težak nekoliko milijardi dolara pretvorili u neograničen izvor energije do 2030. Naime, Japan raspolaže s tek nekoliko vlastitih izvora energije i uvelike ovisi o uvozu nafte. Ta teškoća prisilila je zemlju da postane vodeći istraživač solarnih i ostalih obnovljivih izvora energije.

Ove godine započeli su s redukcijom ispušnih plinova, no najambiciozniji plan jest sustav za svemirsku solarnu energiju. To uključuje niz kolektora u duljini od nekoliko kvadratnih kilometara, koji lebde u orbiti izvan Zemljine atmosfere.

˝S obzirom da je solarna energija čisti i nepresušan izvor energije, vjerujemo kako će ovaj sustav pomoći rješavanju problema poput nedostatka energije i globalnog zatopljenja˝, objašnjavaju iz kompanije Mitsubishi Heavy Industries, jednog od sudionika na projektu.

Solarne ćelije prikupljaju sunčevu energiju, koja je u svemiru pet puta snažnija nego na Zemlji, te je pomoću lasera šalju na planetu. Istraživači namjeravaju osposobiti sustav od 1 gigawatta, što je jednako nuklearnoj elektrani srednje veličine. Proizvodio bi struju od 8 yena (0,4 kune) po satu kilowatta što je šest puta jeftinije od trenutnih troškova.

09.11.2009. 12:15:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh