« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Uoči summita u Kopenhagenu

Slab napredak u financiranju borbe protiv klimatskih promjena

Bogate zemlje i zemlje u razvoju sporile su se oko pitanja klimatskih promjena i nisu uspjele postići napredak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

G20

,

rasprava

,

fianciranje

Velika Britanija, koja je u Škotskoj bila domaćin dvadesetorici ministara financija zemalja skupine G20, bila je odlučna postići napredak prema sporazumu od 100 milijardi dolara za pokrivanje troškova borbe protiv klimatskih promjena do 2020.

No razgovori su zapeli u sporu s velikim zemljama u razvoju oko toga tko će pokriti troškove. "Došlo je do strastvene rasprave", rekao je ruski ministar financija Aleksej Kudrin. "Mislim da moramo biti vrlo oprezni u pristupu mogućnosti nadodavanja novih obveza zemljama u razvoju jer to može zakočiti ostvarivanje drugih ključnih zadataka poput iskorjenjivanja siromaštva".

Rasprava o klimatskim promjenama potrajala je satima a jedan francuski dužnosnik je rekao da je bila toliko intenzivna da je postojao rizik da se u konačnoj izjavi uopće ne spomene klimatske promjene.

Na kraju je postignut dogovor glede potrebe "znatnog i žurnog povećanja razmjera i pouzdanosti financiranja provedbe ambicioznog međunarodnog sporazuma".

Čelnici zemalja Europske unije složili su se u listopadu da će zemljama u razvoju do 2020. trebati 100 milijardi eura za borbu protiv klimatskih promjena. Od 22 do 50 milijardi eura trebale bi dati bogate zemlje svijeta, a EU 20 do 30 posto tog iznosa. (hina/metro-portal)

 

07.11.2009. 21:24:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh