« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
polako i oprezno

Upozorenje ulagačima: Ne srljajte!

Najveća svjetska gospodarstva izlaze iz recesije, no ne tako brzo kako su se ulagači nadali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zagrebačka burza

,

burza pad

,

Wall Street

,

svjetska burza

,

Dow Jones

,

pad cijena dionica

Prošloga tjedna na globalnim burzama trgovalo vrlo oprezno, a i cijene dionica su pale.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 1,1 posto, na 9.441 bod. S&P 500 indeks potonuo je, pak, 1,2 posto, na 1.016 bodova, dok je Nasdaq indeks oslabio 0,5 posto, na 2.018 bodova.

Na samom početku tjedna ulagače je uzdrmao snažan pad cijena dionica na burzi u Šangaju. Tamošnji indeks potonuo je u ponedjeljak gotovo 7 posto, zaronivši na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca, zbog strahovanja da će kineska vlada usporiti snažan rast gospodarstva i zauzdati prekomjerno kreditiranje.

I dok Kinezi imaju problema s prekomjernom gospodarskom aktivnošću, najrazvijenijim zapadnim zemljama problem predstavlja prespor izlazak iz recesije, posebice SAD-a.

Naime, svi novi podaci potvrđuju da se tamošnje gospodarstvo počinje oporavljati, no ne tako brzo kako su se ulagači nadali.

Prošloga je tjedna američki Institut za menadžment nabave objavio da je indeks industrijske aktivnosti u kolovozu porastao po prvi puta nakon 19 mjeseci.

Uz to, prodaja postojećih kuća porasla je u srpnju šesti mjesec zaredom, za 3,2 posto, te dosegnula najvišu razinu od lipnja 2007. godine.

No, to nije ohrabrilo ulagače jer se rast tih pokazatelja uglavnom temelji na vladinim poticajnim mjerama. Primjerice, na programu 'gotovina za olupine', koji je nedavno istekao, što znači da se oporavak automobilske industrije idućih mjeseci neće nastaviti istim tempom.

"Ulagači se plaše da tako snažna potražnja nije održiva. Zid briga koji tržište nastoji preskočiti sve je viši. Već je neko vrijeme vidljivo da ulagači počinju prodavati nakon dobrih makroekonomskih podataka, što pokazuje da ne vjeruju da je rast cijena dionica od gotovo 50 posto u posljednjih šest mjeseci u skladu s brzinom oporavka gospodarstva", kaže Tom di Galoma, direktor u tvrtki Guggenheim Capital Markets.

Za brži oporavak gospodarstva ključan je rast potrošnje jer ona čini oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a. No, oporavka potrošnje ne može biti dok ne poraste zaposlenost, a svi posljednji podaci pokazuju da se tržište rada stabilizira, ali ne i oporavlja.

Tako je u kolovozu u SAD-u bez posla ostalo 216.000 Amerikanaca, znatno manje od 276.000, koliko ih je otpušteno u srpnju, i 9.000 manje nego što su očekivali analitičari.

No, ti ohrabrujući podaci zasjenjeni su skokom stope nezaposlenosti s 9,4 na 9,7 posto, najvišu razinu od 1983. godine.

Po svemu sudeći, ni u američkom bankarskom sektoru nisu još sanirane sve posljedice financijske krize.

Nedavno izvješće vlade pokazalo je da je u drugom tromjesečju probleme u bilancama imalo oko 400 banaka, a ulagači se plaše da će zbog sporog oporavka gospodarstva mnoge od njih završiti u stečaju.

Stoga je prošloga tjedna na Wall Streetu ojačao pritisak na bankarski sektor. Samo u utorak KBW indeks tog sektora potonuo je 5,8 posto, a ponajviše su pale cijene dionica regionalnih banaka.

Pad cijena dionica posljedica je, kažu analitičari, i strahovanja ulagača od onoga što bi se moglo dogoditi u rujnu, koji se u prošlosti pokazao kao najgori mjesec za burze.

"Mislim da je ovaj pad cijena više posljedica psihologije nego bilo čega drugoga. Prvog dana rujna tržište je pokazalo slabost, pa bi se, s obzirom na iskustva iz prošlosti, strah mogao početi širiti. Svi se počinju osvrtati iza sebe", kaže Dan Deming, analitičar u tvrtki Strutland Equities.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,17 posto, na 4.851 bod. Frankfurtski DAX potonuo je, pak, 2,42 posto, na 5.384 boda, dok je pariški CAC pao 2,58 posto, na 3.598 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 3,3 posto, na 10.187 bodova.

Izvor: Hina

06.09.2009. 10:08:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh