« Putovanja
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
FINSKA

Upoznajte Turku, kulturnu prijestolnicu 2011.

Najstariji grad u Finskoj ove godine slavi svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, Turku je kulturna prijestolnica Europe 2011.

Turku
Turku (MWN)
Više o

Finska

,

Europska prijestolnica kulture

,

Turku

,

Tom Finski

Finski grad Turku kulturna je prijestolnica Europe 2011. Tijekom godine će se održati preko 5000 manjih i većih, uzbudljivijih i intimnijih kulturnih događanja. U gradu su postavljene moderne instalacije, održat će se heavy metal mjuzikl i velika izložba Touoka Laaksonena, poznatog i pod nadimkom Tom Finski. Touoko je najveći umjetnik iz Turkua i genij homoerotskog izričaja koji je imao velik utjecaj na razvoj gay kulture.

Brojna događanja održat će se u spektakularnom novom kulturnom centru, Logomo, ali festival neće zaobići ni tradicionalne gradske znamenitosti. Dvorac Turku ugostit će razne izložbe, koncerte operne glazbe i svečane večere, uključujući međunarodnu opernu zvijezdu Karitu Mattilu koja je rođena u Turkuu.

Dizajnerske saune

Kako je priroda sastavni dio grada, u parkovima će se održavati predstave. Na programu je, između ostalog, Cirque Dracula, svjetski poznat show najboljih cirkuskih izvođača.

Finci nisu zaboravili niti na svoj najtopliji izvozni proizvod - saunu. U sklopu projekta SaunaLab posjetitelji će moći razgledati (i isprobati) pet posebno dizajniranih sauni.

Krajem kolovoza će se na rijeci Auri održati velika regata, a kroz cijeli godinu planirani su koncerti jazz glazbenika uz zalazak sunca.

Top 3 (besplatnih) stvari koje ne smijete propustiti u Turkuu

Nogometna izložba
Kulturni centar Logomo osigurao je prostor za Uefinu nogometnu izložbu, a ulaz je besplatan. Posjetitelji će otkriti strastvenu vezu između Europljana i nogometa.

Odmor u knjižnici
Kava, novine i arhitektura. Savršenu kombinaciju za opuštanje možete iskusiti u Gradskoj knjižnici.

Kulturna šetnja
Uz rijeku Auru postavljene su brojne zanimljive skulpture.

Piše: Andrew Scholfield, Metro Finland
24.03.2011. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh