« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
VESNA PUSIĆ:

Upitno je hoćemo li završiti pregovore do kraja godine

Aktualna situacija je teška, a glavni problem je slovenska blikada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Haaški sud

,

NATO

,

Zoran Milanović

,

pregovori s EU

,

Vesna Pusić

,

UN

,

Europska komisija

,

ulazak u EU

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

,

slovenska blokada pregovora

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić izjavila je danas kako je, nakon slovenske blokade pregovora i činjenice da se po tom pitanju do sada ništa nije promijenilo, upitno hoće li Hrvatska uspjeti završiti pregovore do kraja godine.

"Postalo je upitno hoćemo li pregovore završiti ove godine", kazala je Pusić saborskim novinarima koje je zanimalo je li Hrvatska, s obzirom na slovensku blokadu ulaska u EU i mogućeg raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u NATO te prigovora Hrvatskoj od haškog tužiteljstva zbog topničkih dnevnika, trenutno u najgoroj poziciji u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama.

Naglasila je da je za Hrvatsku ključno okončati pregovore u 2009., budući da se krajem godine očekuje promjena u Europskoj komisiji, što za Hrvatsku, uvjerena je, znači odgodu završetka pregovora od barem godinu dana.

Pusić je aktualnu sitaciju oko pregovora nazvala teškom, istaknuvši kako je glavna prepreka u pregovorima slovenska blokada.

Nužnim je ocijenila jačanje aktivnosti da se ta blokada otkloni, napomenuvši kako je Nacionalni odbor inicirao razgovore sa Slovenskim odborom za europska pitanja, ali da je to odgođeno zbog najava susreta hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora.

"Tu temu moramo završiti, suradnja mora biti potpuna. Ili ćemo identificirati i predati tražene dokumente (topničke dnevnike) ili ćemo zajednički ustanoviti da oni ne postoje" Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EUUpitana kako su Banski dvori gledali na tu inicijativu, odgovorila je da su i premijer Sanader i predsjednik države Stjepan Mesić prema tome imali pozitivan stav.

Na pitanje što očekuje od izvješća koje UN-u podnosi glavni haški tužitelj Serge Brammertz, odnosno misli li da će njegova ocjena biti povoljna, Pusić je odgovorila kako je obveza Hrvatske puna suradnja s Haškim sudom, te da to više nije politički kontroverzni problem.

"Jedina prava opasnost je da se pozornost preusmjeri sa slovenske blokade", dodala je Pusić.

Upitana misli li da će Slovenija raspisati referendum o ulasku Hrvatske u NATO, odgovorila je kako vjeruje da neće, te da je situacija oko NATO-a puno bolja od one vezane za ulazak Hrvatske u EU, budući da u Sloveniji, kazala je, prevladava politička volja da se Hrvatsku u tome ne blokira.

Zoran Milanović proziva Vladu za neaktivnost

O tome je li Hrvatska u najgorem položaju u dosadašnjem pregovaračkom procesu novinari su pitali i čelnika SDP-a Zorana Milanovića, koji je odgovorio da su pregovori u lošijoj fazi bili kada ih nije ni bilo.

"Pregovori ipak stoje, u velikoj mjeri zahvaljujući našoj neaktivnosti, ali i neprincipijelnosti i opstrukciji nekih država, prije svih Slovenije", rekao je Milanović.

Premijera Sanadera i Vladu prozvao je za neaktivnost u rješavanju krize u pregovorima.

"Mislim da bi premijer trebao biti aktivniji, nema prava na neaktivnost ni prava na sujetu" Zoran Milanović, predsjednik SDP-aVladu i premijera pozvao je da javnosti kažu koji je sadržaj medijacije (posredovanja) koju, u cilju rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog spora, predlaže Europska komisija. "Već tjednima je to nekako na stolu, a sadržaj se ne zna", rekao je, dodavši da Hrvatska mora znati što joj je u tom prijedlogu prihvatljivo, a što ne.

Nije mu, kaže, jasno ni zašto do danas nije uspostavljena komunikacija na razini Sanader-Pahor, ističući kako je komunikacija u interesu Hrvatske koja, tvrdi, nema pravo na šutnju.

Upitan kako gleda na pritiske haškog tužiteljstva da Hrvatska odbija u Haag poslati topničke dnevnike, Milanović je rekao kako u Hrvatskoj prevladava stav da je prekomjerno i neselektivno granatiranje "prenapuhan i nerealan dio optužnice", uvjeren da bi Hrvatska, da ih uistinu ima, topničke dnevnike već poslala u Haag. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 21:59:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh