« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
dalekovidnica

Na HTV-u se opet svađaju oko Latinice

Izvješće HTV-a o provedbi programa ponovno nije prihvaćeno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Denis Latin

,

Hloverka Novak Srzić

,

Programsko vijeće HRT-a

,

Zdenko Ljevak

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici dalo pozitivno mišljenje o provedbi programskog usmjerenja za Hrvatski radio za drugu polovicu prošle godine, a isto izvješće za Hrvatsku televiziju (HTV) nije prihvaćeno iako se u raspravi nijedan vijećnik nije javio za riječ niti je imao kakvu primjedbu.

Pošto izvješće HTV-a nije prihvaćeno, član Vijeća Hašim Bahtijari je podsjetio da nije prihvaćeno ni izvješće HTV-a za prvu polovicu prošle godine, što znači da provedba programskog usmjerenja za cijelu 2008. nije dobila pozitivno mišljenje.

Ili nešto nije uredu s Programskim vijećem ili s ljudima koji ispunjavaju programske obaveze, ocijenio je Bahtijari. Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak pohvalio je pak oba izvješća.

Pozitivnim je ocijenjeno što je HTV lani poštovao obvezu iz Statuta HRT-a po kojoj je dužan najmanje 10 posto ukupnog programa, osim informativnih emisija, športskih priredaba, igara i promidžbenih poruka, naručiti od neovisnih produkcija.

Ravnatelj HTV-a Blago Markota izvijestio je da je HTV imao nešto više od 14 posto programa iz vanjske produkcije. Čelnici HTV-a podsjetili su da je lani za nabavu programa prvi put raspisan javni natječaj, čime su, tvrde, snižene cijene programa te osigurana prava trajnog vlasništva i daljnje prodaje tog programa.

Pozitivno mišljenje vijećnici su dali i o prijedlogu poslovnog plana HRT-a za 2009., ali uz obvezu ravnateljstvu da nakon prvog kvartala zbog globalne krize izvijeste Vijeće je li plan održiv.

Bahtijari je izrazio nezadovoljstvo što programsko vodstvo u raspravi o emitiranom programu nije spomenulo da se jedna od najgledanijih HTV-ovih emisija "Latinica" ne emitira već dva mjeseca, zbog čega je "poremećen odnos" u programu na štetu informativnog programa.

Urednica Informativnog programa Hloverka Novak-Srzić je rekla da je bolovanje voditelja Denisa Latina jedini razlog zbog kojeg nema te emisije, koju čeka njezin stari termin. Pritom je ocijenila da bi tu emisiju trebalo raditi odgovornije i profesionalnije. Istaknula je problem velikog broja sudskih tužbi zbog "Latinice" te problem zastupljenosti "druge strane", a vijećnici su je prekinuli kad je počela iznositi podatke o troškovima emisije i Latinovoj plaći.

Bahtijari je pak ustvrdio da se kvaliteta rada novinara ne može ocjenjivati brojem sudskih tužbi. "U tom slučaju i vi biste bili loša novinarka jer vas je tužila Ina", zaključio je.

18.02.2009. 16:22:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh