« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ZELENA LISTA:

Sisačka deklaracija o klimatskim promjenama se ne primjenjuje

Umjesto toga pokrenuti su brojni procesi s nesagledivim posljedicama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zelena lista)
Više o

klimatske promjene

,

UNDP

,

Zelena lista

,

Sisačka deklaracija o klimatskim promjenama

Zelena lista (ZL) upozorila je u današnjem priopćenju da ni godinu dana nakon što je ta udruga objavila Sisačku deklaraciju o klimatskim promjenama, niti jedna predložena mjera nije primjenjena, već su umjesto toga pokrenuti brojni procesi s nesagledivim posljedicama.

"Moramo konstatirati kako do danas nijedna od predloženih mjera nije stigla ni do faze pripreme, a kamoli ostvarenja. Štoviše, pokrenuti su brojni suprotni procesi s nesagledivim posljedicama", navodi ZL u priopćenju objavljenom u povodu UNDP-ovog izvješća o klimatskim promjenama za Hrvatsku.

To izvješće detaljno navodi neke od trenutačnih posljedica klimatske varijabilnosti i potencijalne posljedice klimatskih promjena na određene sektore hrvatskog gospodarstva i okoliša te preporuča Hrvatskoj što treba učiniti kako bi smanjila utjecaj klimatskih promjena.

ZL podsjeća da je prošlo više od godinu dana otkako je objavljena Sisačka deklaracija, koja je s 5000 potpisa potpore građana službeno uručena Vladi u svibnju 2008. Deklaracija sadrži 10 osnovnih mjera koje bi vlast trebala hitno poduzeti kako bi se Hrvatska što bolje pripremila za nepovoljne globalne trendove.

ZL tvrdi da je u Energetskoj strategiji Hrvatske uvjet gospodarskog rasta porast potrošnje energije te da prednost pri tome imaju svi fosilni i uvozni energenti, dok se obnovljivi izvori tretiraju kao alternativni.

"Hrvatske zalihe vode su i dalje izvan državne kontrole, a čujemo da je u pripremi zakon kojim bi se dozvolila privatizacija (prodaja) izvora pitke vode" Zelena listaAutomobilski transport cestama i dalje dominira prometom, dok je razvoj željeznice i javnog prijevoza u gradovima zanemaren. Hrvatska privreda i dalje počiva na uvozu, trgovini i zastarjelim industrijskim postrojenjima, a umjesto primjene sustava odvojenog prikupljanja i iskorištavanja postojećih sirovina u otpadu i dalje se planiraju zajednička županijska odlagališta.

Umjesto zaštite postojećeg zelenog pokrova i stimuliranja poljoprivredne proizvodnje doneseni su zakoni o poljoprivrednom zemljištu i golf igralištima.

ZL Zagreb izdvaja kao najgori primjer ozelenjavanja, navodeći kako je drastično smanjen Park prirode Medvednica, najnovijom odlukom čak za 5000 hektara, a čime su smanjene šanse da će golemi kamenolomi u Podsusedu i Puščoj ikad biti sanirani. U toj zoni drveće i zelenilo svakodnevno nestaje pod građevinskim strojevima, a svaki se ilegalni zahvat naknadno pokriva papirima, ocjenjuje ZL.

Lista pozdravlja UNDP-ovu analizu, posebice u dijelu o Hrvatskoj, izrazivši nadu da UNDP-ovo izvješće neće zadesiti sudbina Sisačke deklaracije. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 22:38:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh