« Film
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
Najava Oscara

Up in the Air Jasona Reitmana dobio najviše nominacija za Zlatni globus

Ostali favoriti su Narednik James, Invictus, Sve o jednoj djevojci, Bright Star, Julie i Julia, Precious te Previše je složeno

(Getty Images)
Više o

Zlatni globus

,

Bright Star

,

Narednik James

,

Invictus

,

HFPA

,

Up in the Air

,

Sve o jednoj djevojci

,

Julie i Julia

,

Precious

,

Previše je složeno

Udruga stranih novinara akreditiranih u Hollywoodu (HFPA) u utorak je na Beverly Hillsu objavila nominacije za ovogodišnju 67. filmsku nagradu Zlatni globus, od kojih je najviše, šest, dobio film "Up in the Air" s Georgeom Clooneyem.

Meryl Streep je dobila dvije nominacije u kategoriji najbolje glumice, jednu za portet Julie Child u ljetnom hitu "Julie i Julia" i drugu za ulogu u romantičnoj komediji "Previše je složeno", čija je premijera na Božić.

Sandra Bullock također je dobila dvije nominacije, jednu za najbolju glumicu u komediji "Prisila na brak" i drugu u kategoriji drame za ulogu u hitu "The Blind Side".

Među televizijskim nominacijama najviše, četiri, dobila je serija "Glee", za najbolju humorističku seriju, glavnog glumca i glumicu, te za najbolju sporednu glumicu.

U protekloj godini na kino blagajnama su među hitovima bili i dugometražni animirani filmovi, poput "Oblačno s ćuftama" i "Nebesa", koji su nominirani za najbolje animirane filmove.

Morgan Freeman, koji je nominiran za najboljeg glumca u drami za ulogu u filmu "Invictus", redatelja Clinta Eastwooda, kazao je da mu je nominacija "nevjerojatna čast".

Nominirani za Zlatni globus obično se nađu i među kandidatima za Oscara, poput prošlogodišnjeg "Milijunaša s ulice" koji je dominirao na dodjelama obje nagrade. Međutim, statistika pokazuje da je samo 40 od 104 filma nominirana za Zlatni globus, osvojilo Oscara za najbolji film u proteklom desetljeću.

Dodjela nagrada, koja će se održati 17. siječnja u u hotelu The Beverly Hilton u Los Angelesu, poznata je po glamuru, ali i po milijunskim humanitarnim donacijama.

Glavne nominacije:

Kao favoriti za glavne nagrade izdvajaju se "Up in the Air", iračka ratna drama "Narednik James", saga o Nelsonu Mandeli "Invictus", "Sve o jednoj djevojci", "Bright Star", "Julie i Julia", "Precious" te "Previše je složeno"."Fantastični gospodin Lisac" je favorit za najbolji animirani film.U kategoriji dramskog filma - "Avatar", "Narednik James", "Nemilosrdni gadovi", "Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire" i "Up in the Air".

Mjuzikl ili komedija: "(500) dana ljubavi", "The Hangover", "Previše je složeno", "Julie i Julia" i "Devet".

Najbolji glumac, drama: Jeff Bridges za "Crazy Heart"; George Clooney za "Up in the Air", Colin Firth za "A Single Man", Morgan Freeman za "Invictus" i Tobey Maguire za "Brothers".

Najbolja glumica, drama: Emily Blunt za "The Young Victoria", Sandra Bullock za "The Blind Side", Helen Mirren za "The Last Station", Carey Mulligan za "Sve o jednoj djevojci", i Gabourey Sidibe za "Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire".

Najbolja režija: Kathryn Bigelow za film "Narednik James", James Cameron za "Avatar", Clint Eastwood za "Invictus", Jason Reitman za "Up in the Air" i Quentin Tarantino za "Nemilosrdne gadove".

Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji: Matt Damon za "Doušnik!", Daniel Day-Lewis za "Devet", Robert Downey Jr. za "Sherlock Holmes", Joseph Gordon-Levitt za "(500) dana ljubavi" i Michael Stuhlbarg za "A Serious Man".

Najbolja glumica u mjuziklu ili komediji: Sandra Bullock za "Prisila na brak", Marion Cotillard za "Devet", Julia Roberts za "Duplicity", Meryl Streep za "Previše je složeno" i Meryl Streep za "Julie i Julia". (hina/metro-portal)

16.12.2009. 09:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh