« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STJECANJE PRIJATELJA

Uništavate li život svom djetetu?

Roditelji ponekad, u najboljoj namjeri, negativno utječu na društveni život djece

(Dreamstime)
Više o

odgoj

,

roditelji i djeca

,

društveni život

Je li vam dijete ikad reklo da mu uništavate život? Optužba je vrlo česta, iako ju roditelji nerado priznaju. Ponekad se radi samo o tinejdžerskom pretjerivanju, ali u nekim slučajevima roditelji doista prelaze granice koje nebi smjeli, tvrdi dječja psihologinja dr. Michele Borba.

"Prijatelji igraju veliku ulogu u životu svakog djeteta. Roditelji me često pitaju mogu li utjecati na djetetovu sposobnost sklapanja prijateljstava i moj odgovor je uvijek „da". Međutim, taj utjecaj može biti pozitivan i negativan", objašnjava Borba.

Postoji deset načina na koje roditelji uništavaju društveni život svoje djece pa ako se pronađete u jednom od njih, razmislite što biste mogli unaprijediti u svom odgoju:

1. Loš primjer - govorite li djeci da se moraju pristojno ponašati u javnosti, a onda pred njima opsujete konobaru ili vozaču ispred vas? Učite li djecu da ne govore ljudima iza leđa, a onda prvom prilikom započinjete trač? Ne očekujte da će vaša djeca biti dobri prijatelji ako vi to niste.

2. Narednici - inzistirate li na tome na vaš sramežljiv sin ima veliku rođendansku proslavu, iako bi on radije pozvao samo svog najboljeg prijatelja? Nadzirete li svaku minutu koju vaše dijete provodi s prijateljima? Nemojte ni pokušavati nagovarati vaše dijete na prijateljstva do kojih je samo vama stalo.

3. Sterilni domovi - osjećaju li se prijatelji vaše djece kao da se u vašoj kući moraju kretati u bijelim rukavicama, u stalnom strahu da će zaprljati nešto u vašem savršeno steriliziranom stanu? Dopustite djetetu i njegovim prijateljima da se osjećaju opušteno u igri.

4. Prigovaranje - redovito kritizirate djetetov način stjecanja prijatelja? Prisluškujete njegove razgovore i dijelite mu savjete oko toga što je zapravo trebao reći? Kritikama ćete samo uništiti samopouzdanje djeteta i spriječiti ga u pokušajima da napravi prvi korak prema vlastitom društvu.

5. Umišljenost - smatrate li da prijatelji vaše djece nisu dovoljno dobri? Ignorirate li dio njihovih prijatelja bez ikakve namjere da ih bolje upoznate? Radije doznajte što vaše dijete cijeni kod svog prijatelja i podržite njihov odnos.

6. Roditelj kao najbolji prijatelj - kuću pretvarate u najpopularnije društveno mjesto u kvartu, a prijatelji vaše djece ulaze i izlaze kao da su u vlastitom domu? Pored toga, važnije vam je da dijete u vama vidi prijatelja nego da postavite granice? Roditelji nikad ne bi trebali pokušavati biti naj-prijatelji i izgubiti odgojne kriterije.

20.01.2010. 10:06:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh