Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2010. 10:06:53
STJECANJE PRIJATELJA

Uništavate li život svom djetetu?

Roditelji ponekad, u najboljoj namjeri, negativno utječu na društveni život djece

(Dreamstime)

Je li vam dijete ikad reklo da mu uništavate život? Optužba je vrlo česta, iako ju roditelji nerado priznaju. Ponekad se radi samo o tinejdžerskom pretjerivanju, ali u nekim slučajevima roditelji doista prelaze granice koje nebi smjeli, tvrdi dječja psihologinja dr. Michele Borba.

"Prijatelji igraju veliku ulogu u životu svakog djeteta. Roditelji me često pitaju mogu li utjecati na djetetovu sposobnost sklapanja prijateljstava i moj odgovor je uvijek „da". Međutim, taj utjecaj može biti pozitivan i negativan", objašnjava Borba.

Postoji deset načina na koje roditelji uništavaju društveni život svoje djece pa ako se pronađete u jednom od njih, razmislite što biste mogli unaprijediti u svom odgoju:

1. Loš primjer - govorite li djeci da se moraju pristojno ponašati u javnosti, a onda pred njima opsujete konobaru ili vozaču ispred vas? Učite li djecu da ne govore ljudima iza leđa, a onda prvom prilikom započinjete trač? Ne očekujte da će vaša djeca biti dobri prijatelji ako vi to niste.

2. Narednici - inzistirate li na tome na vaš sramežljiv sin ima veliku rođendansku proslavu, iako bi on radije pozvao samo svog najboljeg prijatelja? Nadzirete li svaku minutu koju vaše dijete provodi s prijateljima? Nemojte ni pokušavati nagovarati vaše dijete na prijateljstva do kojih je samo vama stalo.

3. Sterilni domovi - osjećaju li se prijatelji vaše djece kao da se u vašoj kući moraju kretati u bijelim rukavicama, u stalnom strahu da će zaprljati nešto u vašem savršeno steriliziranom stanu? Dopustite djetetu i njegovim prijateljima da se osjećaju opušteno u igri.

4. Prigovaranje - redovito kritizirate djetetov način stjecanja prijatelja? Prisluškujete njegove razgovore i dijelite mu savjete oko toga što je zapravo trebao reći? Kritikama ćete samo uništiti samopouzdanje djeteta i spriječiti ga u pokušajima da napravi prvi korak prema vlastitom društvu.

5. Umišljenost - smatrate li da prijatelji vaše djece nisu dovoljno dobri? Ignorirate li dio njihovih prijatelja bez ikakve namjere da ih bolje upoznate? Radije doznajte što vaše dijete cijeni kod svog prijatelja i podržite njihov odnos.

6. Roditelj kao najbolji prijatelj - kuću pretvarate u najpopularnije društveno mjesto u kvartu, a prijatelji vaše djece ulaze i izlaze kao da su u vlastitom domu? Pored toga, važnije vam je da dijete u vama vidi prijatelja nego da postavite granice? Roditelji nikad ne bi trebali pokušavati biti naj-prijatelji i izgubiti odgojne kriterije.

20.01.2010. 10:06:53
http://metro-portal.hr/unistavate-li-zivot-svom-djetetu/31042/