« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TRI DANA KASNIJE...

UN započeo s procjenom potreba unesrećenih na Haitiju

Prve rezultati pokazuju kako je uništeno 10 posto stambenih objekata u Port-au-Princeu, što znači da je bez krova nad glavom ostalo oko 300 tisuća ljudi

(Getty Images)
Više o

UN

,

Haiti

,

humanitarna pomoć

,

Port au Prince

Tri dana poslije razornog potresa na Haitiju, UN je počeo raditi procjene hitnih potreba stanovništva, ocijenivši da je bez krova nad glavom ostalo oko 300 tisuća ljudi, a da oko dva milijuna treba pomoć u hrani i vodi. Počinjena je šteta tako velika da UN namjerava u petak u New Yorku uputiti poziv za dodatnim kriznim novčanim sredstvima, nakon obećanja dvadesetak zemalja, institucija i tvrtki diljem svijeta kojima bi se prikupilo 268,5 milijuna dolara.

"Potrebe su goleme", ustvrdila je direktorica odjela za informiranje UN u Ženevi Corinne Momal-Vanian, dodajući da je ono što je dosad učinjeno tek "kap u moru". "Prve procjene pokazuju kako je uništeno deset posto stambenih objekata u Port-au-Princeu, što bi značilo da je bez krova nad glavom ostalo oko 300 tisuća ljudi", stoji u priopćenju Ureda UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

No, unatoč poduzetim naporima, pomoć najugroženijima stiže polako.

"Stvar je u tome da za dopremu kvalitetnih namirnica, opreme i ljudi, koji su toliko potrebni na terenu, neizbježno treba vremena", stoji u priopćenju voditelja UN-ovog odjela za pomoć u kriznim stanjima Johna Holmesa.

Priznao je da "preživjeli imaju pravo očekivati pomoć u najkraćem mogućem roku" i napomenuo kako UN čini sve da "osigura pomoć Haitiju od trenutka katastrofe". Djelatnici UN-a počeli su dijeliti humanitarnu pomoć u Port-au-Princeu, ali zasad malom broju ljudi, jer ih u dopremi onemogućavaju ostaci ruševina na cestama i užasno loša prometna infrastruktura zemlje. Oni tvrde da rade najbrže što mogu, iako su stanovnici bijesni i razočarani sporošću podjele pomoći.

Ujedinjeni narodi izrazili su i spremnost na Haiti poslati dodatne vojnike u tamošnju mirovnu misiju ako mjesnoj policiji bude potrebna pomoć u sprečavanju nasilja i zaštiti humanitarnih djelatnika koji dijele pomoć. Međunarodna organizacija za migracije priopćila je kako je u četvrtak morala obustaviti podjelu pomoći iz sigurnosnih razloga. UN je prije potresa već imao oko tisuću vojnika na Haitiju, koji su većinom bili vezani uz mirovnu misiju.

Počinjena je šteta tako velika da UN namjerava u petak u New Yorku uputiti poziv za dodatnim kriznim novčanim sredstvima, nakon obećanja dvadesetak zemalja, institucija i tvrtki diljem svijeta kojima bi se prikupilo 268,5 milijuna dolara.

Iako haićanski Crveni križ procjenjuje da je od posljedica potresa poginulo oko 50 tisuća ljudi, još nema utemeljenih procjena, jer je komunikacijski sustav na Haitiju i dalje u kolapsu. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) još nije utvrdila gdje se nalaze svi njezini djelatnici koji su bili na Haitiju u trenutku potresa.

"Mnogi djelatnici FAO-a imali su sreću i izbjegli teže posljedice, ali još traje potraga za dijelom osoblja u Port-au-Princeu koji nedostaju", rekao je u petak direktor FAO-a Jacques Diouf. Dodao je kako će FAO "u potpunosti ispuniti svoju ulogu u obnovi Haitija sljedećih tjedana i mjeseci". "Nastavljamo pomagati u poljoprivrednoj proizvodnji, kako katastrofalne posljedice potresa ne bi uzrokovale glad u glavnom gradu", dodao je.

Naglasio je kako je "kratkoročni prioritet spašavanje života, medicinska skrb i osiguranje skloništa", ali i najavio kako će FAO, čim prestane faza spašavanja, "biti nazočan i aktivan u osiguranju prehrambenog procesa na Haitiju tako što će pripremiti novu poljoprivrednu sezonu koja počinje u ožujku". (hina/metro-portal)

15.01.2010. 20:29:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh