« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SKANDAL

UN priznao da je na afganistanskim izborima bilo 'veće prijevare'

Čini se da je smijenjeni Peter Galbraith bio u pravu kada je rekao da je UN propustio ispuniti svoj mandat u Afganistanu

Kai Eide
Kai Eide (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

Peter Galbraith

,

Ujedinjeni narodi

,

afganistanski izbori

,

Kai Eide

,

izborna prijevara

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda u Afganistanu Kai Eide u nedjelju je priznao da je na afganistanskim predsjedničkim izborima 20. kolovoza bilo "veće prijevare".

"Istina je da je na nekim biračkim mjestima na jugu i na jugoistoku zemlje bilo veće prijevare, ali ne samo ondje", rekao je Eide na tiskovnoj konferenciji koju je organizirao kako bi odgovorio na optužbe da je pokušao prikriti informacije. Dodao je da se razmjeri prijevare još utvrđuju.

Izbore čiji rezultati još nisu poznati, obilježile su brojne optužbe za prijevaru. Afganistanski i međunarodni promatrači upozoravali su na mnoge nepravilnosti, od kojih je većina išla u korist predsjednika na odlasku Hamida Karzaija koji se natječe za drugi mandat.

Po privremenim izbornim rezultatima Karzai vodi s gotovo 55 posto glasova, a njegov glavni suparnik, bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah osvojio je manje od 28 posto. Konačni rezultati trebaju se objaviti idućeg tjedna, nakon prebrojavanja listića za koje se sumnja da su krivotvoreni.

Eide je zanijekao da se umiješao u izborni proces kako bi sakrio prijevaru, napomenuvši da je UN-ova misija u Afganistanu kako bi "poduprla proces, a ne kako bi utjecala na rezultat".

Podsjetimo, promatrači Europske unije objavili su da je oko četvrtina od 5,6 milijuna glasačkih listića sumnjiva. Nakon što je Peter Galbraith, najviši američki diplomat u UN-ovoj misiji u Afganistanu, zauzeo agresivan i otvoren pristup prema prijevari, smijenjen je s dužnosti. Tom prilikom Galbraith je rekao da Eide nije želio da se šire vijesti o izbornoj prijevari te drži da je UN propustio ispuniti svoj mandat. (hina/metro-portal)

11.10.2009. 17:07:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh