« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KRAJ SUKOBU?

UN-ovi promatrači stigli u Siriju

Promatračka prethodnica treba ustanoviti kako će se koordinirati sa sirijskim vlastinma, koliko će se slobodno moći kretati i koliko će situacija biti sigurna

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

primirje

,

Sirija

,

promatrači

,

oružani sukob

Prva skupina UN-ovih promatrača stigla je u nedjelju navečer u Damask, u sklopu dogovora sirijskog režima, ustanika i međunarodne zajednice s ciljem okončanja jednogodišnjeg nasilja u zemlji, javlja BBC, prenosi Hina.

Glasnogovornik mirovne misije UN-a Kieran Dwayer rekao je da su u Damask stigla šestorica promatrača koji će već u ponedjeljak početi s radom. Skupina je krenula iz New Yorka u subotu pošto je Vijeće sigurnosti odobrilo rezoluciju kojom odobrava njihovo razmještanje u zemlju i nadgledanje krhkog primirja.

Promatrača bi ukupno trebalo biti 30, a ostali će stići u danima koji slijede. Međunarodni izaslanik Kofi Annan, čijim je posredovanjem dogovoren mirovni plan, nada se da će s vremenom njihov broj porasti na 200.

Promatračka prethodnica treba ustanoviti kako će se koordinirati sa sirijskim vlastinma, koliko će se slobodno moći kretati i koliko će situacija biti sigurna.

Iako je na snazi prekid vatre između režima i ustanika, najmanje tri osobe ubijene su u napadu snaga sigurnosti na Homs, što je bilo najžešće krešenje primirja otkako je u četvrtak stupilo na snagu.

16.04.2012. 09:16:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh