« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
goldstoneovo izvješće

UN izglasao istragu o zločinima u Gazi

Obje strane, i izraelska i palestinska, optužene su za nedjela počinjena tijekom sukoba u prosincu i siječnju

Pravnik Richard Goldstone napisao je opsežno izvješće o ratu u Gazi
Pravnik Richard Goldstone napisao je opsežno izvješće o ratu u Gazi (Wikipedia)
Više o

Opća skupština UN-a

,

Izrael napad Gaza

,

Richard Goldstone

,

Izrael Palestina

Opća skupština UN-a usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se Izraelci i Palestinci pozivaju da istraže optužbe za ratne zločine iznesene u opsežnom UN-ovu izvješću o ratu u Gazi.

Za rezoluciju je glasovalo 114 zemalja, 18 predstavnika je bilo protiv, među njima Izraelci i SAD, a suzdržanih je bilo 44. Nijedna zemlja nema pravo veta.

Rezolucija je nastala na temelju opsežnog izvješća o ratu u Gazi na 575 stranica. Napisao ga je tim stručnjaka koji je vodio južnoafrički pravnik Richard Goldstone.

Izvješće je objavljeno u rujnu, a njegov sadržaj okrivljuje obje strane koje su sudjelovale u sukobu u prosincu i siječnju. Nešto je više optužbi izneseno na račun izraelske strane koja je odbila suradnju s Goldstoneom. U sukobima je poginulo više od 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Rezolucijom se pozivaju Izrael i "palestinska strana" da u roku od tri mjeseca poduzmu vjerodostojnu istragu o onome što je izneseno u Goldstoneovu izvješću.

Od UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona zatraženo je da izvješće prenese Vijeću sigurnosti. No diplomati tvrde da se svih pet stalnih zemalja članica Vijeća, koje imaju pravo uložiti veto, protivi miješanju u taj problem. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 00:13:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh