« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
fort hood

Masakr u Teksasu: 12 mrtvih, 30 ranjenih

Izgred je izazvao vojnik koji je otvorio vatru u centru za pripremu vojnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

američka vojska

,

pucnjava u vojarni

,

Fort Hood

U izgredu u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, u četvrtak je ubijeno 12 osoba, uključujući i napadača, a 31 je ranjena, rekao je zapovjednik baze general pukovnik Bob Cone.

"Danas se dogodio tragičan slučaj u kojem je ubijeno 12 pripadnika vojnog osoblja, a 31 je ranjen. Ranjeni su prebačeni u bolnice u regiji", rekao je general Cone.

"Izgred je izazvao vojnik koji je otvorio vatru u centru za pripremu vojnika. On je ubijen, a još dvojica vojnika su uhićena kao osumnjičeni", dodao je.

Iz lokalnih bolnica u okolici Fort Hooda, sjeverno od Austina, upućen je poziv dobrovoljnim darivateljima krvi da se čim prije odazovu.

Baza Fort Hood je zatvorena, u tijeku je istraga u koju su uključeni vojna policija, FBI-a i ministarstvo domovinske sigurnosti, a cijelo područje baze pretražuje oko 500 vojnika, izvijestile su američke TV mreže.

Vojna baza Fort Hood prostire se na području od 64.000 hektara i jedna je od najvećih vojnih baza i poligona u SAD-u i na svijetu s oko 50.000 vojnika. Ona služi kao glavni centar kopnene vojske za pripremu postrojbi za odlazak na ratišta u Iraku i Afganistanu, te za njihov povratak. U njoj postoji i poseban centar za liječenje PTSP-a i drugih posljednica ratnog stresa kod vojnika.

Američki predsjednik Barack Obama tragični je događaj nazvao "užasnom erupcijom nasilja", te izrazio sućut obiteljima stradalih.

"Moje misli i molitve su s ranjenima i s obiteljima poginulih, i sa svima koji žive i služe u Fort Hoodu", izjavio je Obama.

Naglasio je kako je dovoljne teško gubiti Amerikance u bitkama u prekomorskim zemljama, te da je "užasno da se oni nađu pod vatrom u vojnoj bazi na tlu SAD-a".

Naglasio je da je u kontaktu s ministrom obrane i zapovjednikom vrhovnog stožera, kako bi se do kraja istražio incident i povećala sigurnost u Fort Hoodu i drugim vojnim objektima. (hina/metro-portal)


05.11.2009. 22:34:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh