« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
HUMANITARNA KRIZA

UN i svijet ignoriraju razvoj događaja u Darfuru

Ključnim pitanjimaa krize u Darfuru ne pridaje se dovoljno pažnje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UN

,

Darfur

,

humanitarna kriza

"Diplomati, vojni stratezi i politički stratezi problemu u Darfuru žele pristupiti sa strateškog stajališta, s mirotvornog stajališta, geopolitičkog stajališta... ali ne i s puno važnijeg stajališta - onoga koje se odnosi na pitanje vode i razvoja regije", izjavio je savjetnik UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona, Jeffrey Sachs.

"Ovome bi se problemu trebalo pristupiti sa stajališta po kojemu je Darfur jedno od najsiromašnijih mjesta na cijelom našem planetu. S ekološkog i ekonomskog stajališta, to je jedno od najugroženijih područja na svijetu", rekao je Sachs pred punom dvoranom Američkog sveučilišta u Kairu.

Međunarodni stručnjaci procjenjuju da je u Darfuru od početka sukoba 2003. umrlo ili poginulo 200.000 ljudi, a 2,5 milijuna ih je prognano ili su bili prisiljeni pobjeći. Sukob je izbio kad su se afrički pobunjenici odlučili suprotstaviti vladi u Kartumu kojom su dominirali Arapi.

U području Darfura djeluje najviše humanitarnih agencija, među kojima i UN, a humanitarni radnici mete su gotovo svakodnevnih napada pobunjenika, razbojnika vladinih snaga ili pripadnika lokalnih plemena. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 23:19:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh